|

Izostanak dogovora lidera nakon 14 mjeseci je ponižavanje glasača

Izostanak dogovora lidera nakon 14 mjeseci je ponižavanje glasača
0
S
Piše: E. Gorinjac
18.11.2011. u 18:00
31
komentara
0

dijeljenja
Izostanak dogovora lidera nakon 14 mjeseci je ponižavanje glasača
Nakon jučerašnjeg pregovora o podjeli izbornog plijena na državnom nivou između šest stranačkih lidera u BiH , ogorčenje ne kriju ni strane ambasade u našoj zemlji. Neuspješna podjela fotelja je "uvreda za glasače u BiH", smatraju u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.
"Duboko je razočaravajuće da čak ni minimalan napredak političkih lidera ka kompromisu nije donio rješenje nakon skoro 14 mjeseci. Vrijeme je da se fokusiraju na izradu plana za BiH kojim bi se otvorila konkretna radna mjesta i investicije, povećao nivo sigurnosti i BiH napredovala ka evropskim integracijama. Zbog ovih su pitanja glasači izabrali svoje predstavnike, a oni ta pitanja nisu uspjeli riješiti", rečeno je za Sarajevo-x.com u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Vanredni izbori nisu opcija

U Ambasadi Velike Britanije u našoj zemlji napominju da se i ovog puta pokazalo da su "neki stranački lideri bili spremni na fleksibilnost, dok drugi nažalost nisu. Izgleda da nije bilo nekog značajnog razvoja po pitanju njihovih pozicija od posljednjeg sastanka u Brčkom", navode u Ambasadi Velike Britanije.

Ni jedni ni drugi ne smatraju da bi vanredni izbori, što se u posljednje vrijeme spominjalo kao opcija, donijeli rješenje Bosni i Hercegovini te napominju da za takvo nešto ne postoji ni uporište u Ustavu zemlje.

"Nije jasno na kojoj pravnoj osnovi bi ti izbori bili održani, niti da li bi novi opći izbori proizveli drugačiju situaciju. Mi ne vidimo nikakve koristi od vanrednih izbora", stav je Ambasade SAD-a.

Pored toga, u Ambasadi Velike Britanije navode da bi novi izbori značili dodatno gubljenje i novca i vremena, a BiH nema ni jedno ni drugo.

"Nema garancije da bi novi izbori pomogli da se riješi trenutni politički ćorsokak u kojem je BiH, tako da ovo nije opcija koju međunarodna zajednica zagovara. Prema našem mišljenju, politički lideri u BiH su u potpunosti sposobni da sami riješe različitosti i mi se i dalje nadamo da će to uraditi do kraja ovog mjeseca", rekla je za Sarajevo-x.com Biljana Ristović, glasnogovornica Ambasade Velike Britanije u BiH.

Evropskim liderima ne trebaju i bh. problemi

Međunarodna zajednica u BiH je ogorčena i zbog stagnacije zemlje u ekonomskom i političkom smislu, dok svi njeni susjedi poduzimaju značajne korake prema integracijama u EU. U Ambasadi SAD-a ponavljaju da su vrata NATO-a i EU otvorena, ali da politički lideri BiH moraju kroz ta vrata uvesti svoju zemlju.

U Britanskoj ambasadi jasno naglašavaju da se evropski lideri suočavaju sa ozbiljnim problemima i da im još jedan iz BiH najmanje treba u ovom trenutku.

"Nadam se da će politički lideri BiH u narednih 10 dana podrobno razmisliti o poruci koju žele poslati pred decembarski sastanak Evropskog vijeća. U cijeloj EU, politički lideri se hvataju u koštac sa izrazito važnim i složenim pitanjima vezanim za budućnost eurozone i same EU. Ako im se kaže da lideri u BiH još nisu u stanju da formiraju novu vladu zbog neslaganja po pitanju proporcionalne podjele pozicija u državnim agencijama ovdje, postoji mogućnost da će oni iz toga izvući neke vrlo negativne zaključke po pitanju ozbiljnosti predanosti bh. lidera članstvu u EU. Ja se zaista nadam da će vremenski period do kraja mjeseca biti iskorišten kako bi se našao način za premošćivanje preostalih razlika u stavovima i da se ova zemlja vrati na put ka euroatlantskim integracijama", kaže Ristović.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...