Narušen kredibilitet
39

Izostalo objašnjenje CIK-a BiH: Trpi li papir sve?

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH, najodgovornija institucija za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, ulazi iz afere u aferu, što kod građana, uz ionako već nestabilnu političku situaciju, pothranjuje osjećaj beznađa kada je riječ o povjerenju u sve aktere izbornog procesa. Stručnjaci kao posljednji bastion vide pravosuđe.

Približava se raspisivanje općih izbora, što uz činjenicu da ja nemoguće pravovremeno iznaći rješenje za izmjene izbornog zakonodavstva, upotpunjuje opće političko beznađe. Nijedno zlo ne dolazi samo, reklo bi se, pa uz to i zagovornici destrukcije i propasti Bosne i Hercegovine likuju nad tom činjenicom. Jednako u Beogradu, kao i u Zagrebu.

Nestali listići, radosni kockari

Nestanak 35,8 tona materijala namijenjenog za štampanje glasačkih listića, što se u dva različita dokumenta CIK-a BiH različito tumači, u javnosti stvara nepovjerenje u tu instituciju, jednako kao i u ostale aktere izbornog procesa.

Objašnjenje smo potražili u CIK-u BiH, a odgovorili su nam da više neće da se iscrpljuju neistinama koje se plasiraju u javnosti.

"Mi imamo ozbiljnog i velikog posla na pripremi i organizaciji predstojećih izbora. Nadležni organi nek rade svoj posao", kazala je stručna saradnica za odnose s javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić, napominjući da su objavili saopćenje za javnost.

Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH, kazao je za Klix.ba da bi CIK BiH trebao da se izjasni kako je moguće da su u dva dokumenta, odnosno dva zapisnika, sadržaji različiti.

"Sigurno da ne valja čitava atmosfera u vezi CIK-a, jer se urušava integritet i kredibilitet institucije koja je po zakonu obavezna da provodi izborni proces. To ulijeva nepovjerenje građanima", kazao je Šehić.

Šehić je napomenuo da politika u BiH želi da pod svoje okrilje uzme svaku instituciju, ali da pritisci postoje u svim državama.

"U svim državama imate politički pritisak na određene institucije, pa i pravosuđe. To će uvijek biti tako, i to treba prihvatiti. Problem je kad se podlegne pritisku. Onda si izdao obraz svoje profesije", rekao je Šehić.

Slučaj za pravosuđe

Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom napominje da se iz jučerašnjeg saopćenja CIK-a BiH javnost nije saznala na koji način je došlo do čitavog problema i čitave afere.

"CIK BiH se mora oglasiti, obrazložiti šta se desilo, ponuditi jasne dokaze, a institucije trebaju pokrenuti postupke i utvrditi činjenično stanje, te odgovornost ukoliko zaista postoje elementi", rekao je Jovanović.

Istakao je da problem može biti veliki, u smislu da je papir zaista korišten za printanje glasačkih listića, ali i nešto manji, u smislu da je taj papir nevezan za proces štampanja glasačkih listića.

"Također postoji mogućnost da se, ono što stoji u revizorskom izvještaju, ne vodi blagovremena i tačna evidencija o izbornom materijalu, i da se ne izvještava pismeno o stanju tog materijala, što je u hijerarhiji problema najmanji problem", kazao je Jovanović.

Direktor Koalicije Pod lupom upozorio je da je povjerenje građana u izborni proces već na niskom nivou, napominjući da je prema njihovom ispitivanju javnog mnijenja 7 od 10 građana vjeruje da izbori nisu slobodni i pošteni.

"CIK BiH je dugo imao kredibilitet, povjerenje javnosti. U posljednje tri godine su počele afere, pa je doživjela ono što je anomalija ovog društva. Instuticja koja je željela da se prikaže kao nezavisna počela je pucati po etničkim šavovima", zaključio je Jovanović.