Spremi na izazov
36

Izolatorij Kantonalne bolnice Goražde opremljen respiratorima i drugom opremom

E. A.
Najveći dio posla na uspostavi primarnog izolatorija Kantonalne bolnice Goražde je okončan, u prizemlju izolatorija smještenog u privatnoj kući Zijada Ćurovića koji je ustupio ovaj objekat za potrebe bolnice u jeku pandemije koronavirusa bit će smještena intenzivna njega, dok će dva sparta kuće poslužiti za smještaj eventualnih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Upravo se pažljivo radi i na protokolima koji definišu put eventualnih pacijenata oboljelih od koronavirusa, od trenutka prijema u izolatorij.

"U početku će pacijenti biti smješteni na gornjim spratovima. Intenzivna njega će biti organizovana u prizemlju izolatorija, s obzirom da u bolnici imamo jednu hiruršku i jednu internističku, ali ni jedna ne odgovara zahtjevima smještaja pacijenata sa koronavirusom. Obzirom da u ovom prostoru imamo adekvatnu širinu, malo smo ga reorganizirali kako bi zadovoljili standarde za smještaj i skrb takvih pacijenata. Ukoliko pacijenti budu trebali neku respiratornu potporu, sa gornjih spratova bit će smješteni u intenzivnu njegu gdje će biti smješteni respiratori koje smo dobili i koje još očekujemo, a ukoliko pacijenti budu jako teškog stanja i budu zahtjevali multidiscilpinarni, terapijski ili dijagnostički pristup koji mi nemamo, sa direktoricom KCUS-a smo dogovorili da se transportuju u Sarajevo", kaže dr.Elvira Kazagić, spec. anesteziolog – reanimatolog.

Respiratori koji su donirani jučer Kantonalnoj bolnici stavljeni su u funkciju.

"Dosta posla se uradilo, dezinfekcija, unošenje opreme, lijekova, dezinfekcionih sredstava, očekujemo aparaturu koju su obezbjedili Vlada BPK i UNDP gdje je između ostalog i pokretni rentgen aparat i još mnoštvo opreme koja je neophodna", ističe prim.dr Nermina Kamenica, direktorica bolnice.

U ovoj ustanovi očekuju i sredstva od BH telekoma za respiratore, te donacije goraždanskih privrednika. Navodi da je veliki spisak donatora kojima su u ovoj ustanovi neizmjerno zahvalni. Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS dopremio je 96 testova za korona virus odnosno prajmera koji se koriste za testiranje u kliničkom centru. Sve ovo ukazuje na znatno bolju spremnost ove zdravstvene ustanove u suočavanju sa pandemijom korona virusa.

"Imamo opreme, ali moram naglasiti da u slučaju da se ne daj Bože pojavi veći broj pacijenata, moramo obezbjediti još. Jučer nam je i UNDP isporučio prvu količinu zaštitne opreme za naše uposlenike koju do sada nismo imali, poput zaštitnih maski sa respiratorijima tu je i donacija Crvenog polumjeseca kao i sve ono što poduzima kantonalni štab CZ koji je izvršio opremanje izolatorija koji bi trebao zvanično u funkciji za dva –tri dana", istakla je prim. dr. Kamenica.