Blokada ili deblokada
189

Iznenadni sastanak HDZ-a, SDA i SNSD-a u Sarajevu: Ima li rješenja za aranžman s MMF-om?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Danas će se u Sarajevu održati sastanak predstavnika HDZ-a, SNSD-a i SDA s zvaničnicima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Tema je novi aranžman BiH s MMF-om, tačnije deblokada tog procesa.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici HDZ-a, Dragan Čović je izrazio nadu kako će jutrošnji sastanak u Sarajevu "otkloniti nesporazume oko aranžmana s MMF-om i zaustaviti medijsko dezinfomiranje od strane dužnosnika Stranke demokratske akcije".

Jučer su, podsjetimo, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputili poziv ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da bez odlaganja potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Ovo pismo je u proteklim danima već potpisalo pet članova Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Jedina dva potpisa koja nedostaju su ona od ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

Da bi BiH dobila neophodan kredit od MMF-a u iznosu od 330 miliona eura neophodno je da se prije toga entiteti dogovore o raspodjeli novca. Sada je "zapelo" u FBiH jer iz HDZ-a traže da se u dogovor "ugrade" i kantoni.

"Pravila u vezi s raspodjelom sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bilo bi 17 i to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip. Što se tiče nas, kao premijer Federacije sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ambasada SAD-a se jučer oglasila uz upozorenje postizanje dogovora danas (jučer) presudno.