LDS
0

Iznenadni Lajčakov odlazak znak nepripremljenosti međunarodne zajednice

FENA
Iznenadni Lajčakov odlazak znak je nepripremljenosti međunarodne zajednice u BiH, saopćila je danas u Sarajevu Liberalno-demokratska stranka (LDS).

Sljedeći visoki predstavnik je neophodan, i to hitno. On mora imati jasno definiran program i plan aktivnosti šta i do kada u BiH se mora reformirati.

"Ako ga zakoče lokalni političari, onda mora koristiti bonske ovlasti i mora mijenjati pravila igre kako bi BiH, iako posljednja, ipak u razumnom roku dostigla svoj cilj - članstvo u Evropskoj uniji", saopćio je LDS.

Odlazak Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika u BiH, s te pozicije na dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke i nije tako negativan događaj jer svako ko ga naslijedi ne može učiniti za BiH manje nego što je on učinio u skoro dvogodišnjem periodu, ali njegov nagli odlazak pokazuje koliko je međunarodna zajednica nepripremljena za ovakve situacije, obrazlaže LDS u saopćenju.

"To dalje pokazuje koliko u djelovanju međunarodnih aktera u BiH nema jasnih i čvrstih planova i strategije. Sve ovo nas ovdje u BiH gotovo bolno podsjeća na onu međunarodnu zajednicu s početka 1990-ih od koje smo toliko puno očekivali, a tako malo dobili, a i ono što smo dobili bilo je s fatalnim zakašnjenjem", navedeno je u saopćenju.