{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Iznenađen sam i šokiran Inzkovim postupkom'

F
10.6.2009. u 13:53
0
19
'Iznenađen sam i šokiran Inzkovim postupkom'
0
'Iznenađen sam i šokiran Inzkovim postupkom'
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova RS-a (MUPRS) Stanislav Čađo izjavio je danas da je za njega „iznenađujući i šokantan“ najnoviji postupak visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i njegovog prvog zamjenika Raffija Gregoriana koji se odnosi na smjenu načelnika Službe za operativnu podršku Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Radislava Jovičića i zabranu rada zaštitarske agencije „Alpha Security“ u Brčkom.
„Postupak visokog predstavnika za mene je potpuno iznenađujući i na neki način šokantan, a ono što daje dodatnu dimenziju u smislu veće zabrinutosti je trenutak u kome takva odluka dolazi“, rekao je Čađo.

Naveo je da su u posljednje vrijeme učinjeni vidni i dobri koraci u smislu boljeg razumijevanja i početka građenja ozbiljnog povjerenja između sigurnosnih institucija, te na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima i drugih uvjeta.

„U pravilu se događa da kad god imamo sjednice Vijeća za implemetaciju mira u BiH i komemoraciju u Srebrenici imamo dramatične događaje, a ono što je simptomatično je da ti događaji dolaze iz istog kruga ljudi i uglavnom vrijeme i okolnosti pokažu da se radi o čitavom nizu špekulacija“, ustvrdio je Čađo.

Ističući da nije vidio obrazloženja smjena, rekao je da stoga ne može potvrditi ili demantirati njihov sadržaj i u punoj mjeri ocijeniti ovaj postupak.

„Ono što sam vidio u medijima i na drugi način u vezi s Jovičićem i njegovim navodnim korištenjem opreme za primjene posebnih istražnih radnji, moram reći da dobro poznajem kako funkcioniraju ti sistemi i da je apsolutno nemoguće da se tako nešto događa“, tvrdi ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Navodi i da ako postoje činjenice u onome čime je bio rukovođen visoki predstavnik prilikom donošenja odluke o smjeni Jovičića onda je u tom slučaju dodatno zabrinut.

„To onda može predstavljati poruku da institucije poput SIPA-e i Tužilaštva koje su nadležne da obave onaj dio posla u smislu da ne dođe do primjene 'bonskih ovlaštenja' visokog predstavnika nisu odradile svoj dio posla“, dodao je on.

Kada je riječ o radu „Alpha Securityja“ i nekolicini drugih povezanih zaštitarskih agencija, Čađo je rekao da je to pitanje kroz „kojekakve spekulativne priče“ otvarano još prije godinu dana.

„Podsjećam vas da su takve glasine kreirane još u vrijeme kada sam ja imao vrlo važnu ulogu u kreiranju konstituiranja jedne vrlo ozbiljne agencije koja bi unijela malo više reda konkurentnošću i generalno u prostor sigurnosti koje one pokrivaju i sreo sam se s čitavim nizom neistina i špekulacija“, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao da je MUPRS-a u proteklom periodu obavio nekoliko kontrola u tim agencijama, te da su o rezultatima obavijestili sve instance i međunarodne predstavnike.

„Rezultat ukupnog izvještaja koji je razmatrala i Vlada RS-a u prošli četvrtak, a koji je proslijeđen na mnoge adrese, uključujući i međunarodnu zajednicu, jest da nema nepravilnosti u njihovom radu. Krajnje je vrijeme da se oni koji su ulagali u napredak u BiH čitavo ovo vrijeme zapitaju ko to stvarno želi i čini da rezultata njihovog rada i uloženih sredstava ne bude ili da ih, kada se oni i postignu, na ovakav način poništavaju“, kazao je Čađo.

Na pitanje ima li saznanja o postojanju sistema za prisluškivanje van institucija sistema, naveo je da MUP RS-a nema saznanja da na prostoru RS-a funkcioniraju takvi sistemi.

Kada je u pitanju saradnja entitetske policije s drugim sigurnosnim agencijama u BiH, Čađo je rekao da MUP RS-a ima veoma uspješnu i kontinuiranu saradnju s Graničnom policijom BiH, ali da „nije zadovoljan saradnjom sa SIPA-om i nekim drugim agencijama jer se u tom pogledu moglo uraditi mnogo više“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: