Arheolog Blagoje Govedarica
0

Iznenađen sam da se arheološki skup organizira u sezoni iskopavanja

FENA
Povodom međunarodne konferencije koju od 25. do 28. augusta organizira Fondacija Bosanska piramida Sunca upućen je poziv i oponentima postojanja teorije o bosanskim piramidama.

Jedan od njih je i priznati bh. arheolog Blagoje Govedarica, naučni savjetnik u Akademiji nauka i umjetnosti BiH i profesor na univerzitetima u Heidelbergu i u Berlinu.

Govedarica se sada nalazi na iskopavanjima u Odesi u Ukrajini.

Na pitanje da li je do njega stigao poziv za učešće Govedarica odgovara da jeste te da ga je iznenadio termin konferencije.

"Prvi put čujem da se jedan arheološki skup organizira u ljetno doba, odnosno u jeku sezone iskopavanja. To sasvim sigurno ne bi uradio neko ko se s razumijevanjem bavi arheologijom i ko poznaje način arheološkog rada i to iz prostog razloga što dobro zna da su u to doba svi arheolozi na iskopavanjima. Očigledno da Osmanagić nije puno naučio za ovih nekoliko godina u kojima pokušava da postane arheolog i da se nametne kao mjerodavan faktor u nauci Bosne i Hercegovine".

Na pitanje hoće li učestvovati u radu toga skupa Govedarica je odgovorio: "Organizatorima skupa sam odgovorio da zbog obaveza na iskopavanjima ne mogu pozitivno odgovoriti na njihov poziv. Teško da bi se bilo koji aktivni arheolog mogao prihvatiti učešća na jednom naučnom skupu u navedenom terminu. Tu prije svega mislim na one naučnike koji se aktivno bave evropskom arheologijom i istraživanjima na terenu. Zbog tog banalnog organizacionog propusta konferencija će po svoj prilici ostati bez profesionalnih arheologa iz Evrope i Amerike, odnosno bez stručnjaka koji su najkompetentniji za proučavanje svih aspekata kulturnoistorijskog razvoja u praistorijskom dobu naše zemlje."

"U nekoliko navrata bio sam konsultiran o pitanju Osmanagićevih pretpostavki, te sam, vodeći se isključivo etikom i moralom moje profesije, dovoljno jasno i otvoreno iznio mišljenje o tom njegovom projektu," kaže bh. arheolog. "Moja konstatacija je da tamo nema nikakvih piramida, već da Osmanagićeva ekipa prekopava geološke slojeve i sedimente. Ni nakon treće godine iskopavanja nije se pojavio nijedan nalaz koji bi upućivao na bilo kakav drugačiji zaključak, te nema nikakvog razloga za promjenu mišljenja. Istovjetan stav imaju svi kompetentni arheolozi i geolozi iz Evrope i Amerike i apsolutna većina specijalista."

Pošto sva dosadašnja iskopavanja na području Visokog nisu pružila nikakav opipljiv dokaz o postojanju piramida, ne može se nista novo očekivati ni od same konferencije koja je u planu. S te tačke gledišta ta konferencija nije nimalo zanimljiva. Ali bez obzira na sve to, da se radilo o nekom pogodnijem terminu uključio bih se u rad jednog takvog skupa, najviše u nadi da bi se tamo pojavio još neki profesionalni arheolog s kojim bi bilo moguće objektivno prodiskutovati ovaj neobični pseudonaučni fenomen," riječi su profesora Govedarice.