Zvornik
2

Izmješta se bespravno izgrađena crkva u Diviču

FENA
Izmještanje pravoslavne crkve, koja je bespravno sagrađena na temeljima porušene džamije u Diviču kod Zvornika, počelo je danas i trebalo bi da se završi u sedam dana.

Na mjestu gdje je crkva u Diviču, bila je ranije džamija koja je srušena 1992. , a 1996. godine vakufsko zemljište je oduzela Općina Zvornik i dodijelila ga Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je tu izgradila crkvu.

Vlada RS-a je u međuvremenu izdala građevinsku dozvolu za lokaciju na Mlađevcu, u blizini vikend naselja kod Zvornika, na koju se izmješta sporna crkva Svetog arhiđakona Stefana.

Na Mlađevcu je ozidana crkva i ostalo je još da se postave podovi, nakon čega bi bio ugrađen ikonostas i oslikavanje freskama unutrašnjosti tog vjerskog objekta.

Izmještanje ove crkve se vrši na osnovu ranijeg dogovora predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, a u rješavanje ovog pitanja bila je uključena i Općina Zvornik.

Izmještanje crkve na novu lokaciju koštat će oko 380.000 KM, a prema dogovoru SPC-a i Islamske zajednice, radove će finansirati Islamska zajednica, javili su mediji u RS-u.