BiH
0

Izmjene zakonske regulative u funkciji zaštite domaće proizvodnje

FENA
"Analiza zakonske regulative u funkciji zaštite domaće proizvodnje", tema je okruglog stola koji će se održati sutra u Sarajevu u organizaciji Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajuća te komisije Snježana Rajilić kazala je danas na konferenciji za novinare da je cilj okruglog stola da se sagledaju mogućnosti za poboljšanje zakonske regulative radi unapređenja ukupnog privrednog ambijenta. Pozvani su brojni privrednici, predstavnici institucija, privrednih asocijacija, nevladinog sektora i drugi.

Rajilić je dodala da su u neformalnim kontaktima s privrednicima i njihovim asocijacijama dobili uvjeravanja da je neophodno izvršiti izmjene u tri oblasti - u zakonskoj oblasti, necarinskim barijerama i podsticajnim mjerama.

Izmjene i dopune zakona bi se odnosile na zakone o PDV-u, vanjskotrgovinskoj politici, carinskoj politici i akcizama. Zahtjevi privrednika odnose se i na izmjene i dopune zakona o porezu na dobit, pa takvu inicijativu treba predložiti nadležnim entitetskim ministarstvima. Što se tiče subvencioniranja, dodala je Rajilić, neohodno je izvršiti subvencioniranja onih proizvodnji koje su bitne u BiH s tim da se ne ruše standardi Evropske unije.

-Cilj okruglog stola je da se saslušaju sve strane koje rade u privredi BiH na realizaciji zakona, zaključci sublimiraju, dostave Predstavničkom domu PSBiH i da se na prijedlog Komisije zajedno s nadležnim ministarstvom utvrde prijedlozi izmjena i dopuna zakona – kazala je Rajilić.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović kazao je da će se na okruglom stolu posebno govoriti o problemima proizvođača u hemijskoj, duhanskoj, naftnoj industriji, poljoprivredi i drugim granama da bi se napravile izmjene propisa koje bi stimulativno djelovale na domaću proizvodnju.

-Želimo objaviti rat uvoznim lobijima koji proizvode veliki vanjskotrgovinski deficit, a na drugoj strani stimulirati sve proizvođače koji žele otvarati nove pogone i radne mjesta i olakšati im plasman robe na domaćem i inotržištu - istakao je zamjenik predsjedavajuće Komisije Jerko Ivanković Lijanović.