{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izmjene zakona omogućavaju Srebreničanima da glasaju za Srebrenicu

F
FENA
20.5.2008. u 16:11
0
0
Izmjene zakona omogućavaju Srebreničanima da glasaju za Srebrenicu
0
Izmjene zakona omogućavaju Srebreničanima da glasaju za Srebrenicu
Izmjene i dopune člana 20. tačke devet Izbornog zakona koje se odnose na Srebrenicu, omogućit će svim Srebreničanima, koji su do 1991. godine živjeli u ovom gradu, pravo glasa za ovu općinu.
Ovo je danas u Srebrenici potvrdio Suad Arnautović, predsjednik Izborne komisije Bosne i Hercegovine. On je istakao da je u pitanju upis u birački spisak svih osoba, bez obzira na nacionalnost, a koji su se nalazili na posljednjem popisu.

Po njegovim riječima svi Srebreničani imat će i aktivno i pasivno biračko pravo u Srebrenici.

Već sada je primjetno da u Srebrenicu dolaze osobe iz Srbije i vrše prijavu boravišta. Može li Centralna izborna komisija spriječiti pravo glasa stranim državljanima, bilo je pitanje za Arnautovića.

''Izvod iz centralnog biračkog spiska za Srebrenicu će se po novim izbornim pravilima sačinjavati kombinacijom aktivne i pasivne registracije. Svi oni koji imaju CIPS lični dokument naći će se na biračkom spisku, a takvih je već oko 13.000. CIK neće moći utjecati na to mogu li strani državljani glasati u Srebrenici, već za to imaju odgovarajuće institucije koje bi to mogle da spriječe.

Da bi se izbjegle nepravilnosti oko registracije, bit će angažirano sedam mladih osoba koje će u narednih nekoliko mjeseci boraviti u svim gradovima Bosne i Hercegovine, gdje se nalaze Srebreničani i upoznavati ih o njihovim pravima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: