{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izmjene Ustava nisu uslov za EU"

S
22.4.2009. u 20:56
0
3
"Izmjene Ustava nisu uslov za EU"
0
"Izmjene Ustava nisu uslov za EU"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da mu nije poznato o čemu su u Briselu razgovarali bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Javijer Solana, ističući da u razgovorima sa Solanom nikada nije bilo pritisaka, a posebno ne onih koji se odnose na ustavne promjene.
"Poznato je da izmjene Ustava BiH, o kojima neki u BiH pričaju, nisu uslov za ulazak u EU. Vjerujem da Solana kao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost na tome i ne radi", izjavio je Radmanović Srni u Banjaluci.

On je rekao da nije dobio poziv za razgovore u Briselu sa Solanom, podsjetivši da za to nema potrebe, jer je u Briselu službeno boravio više puta.

Također je podsjetio da je u januaru razgovarao i sa Solanom, i sa povjerenikom EU za proširenje Ollijem Rehnom i bivšim povjerenikom EU za vanjske poslove Chrisom Pattenom, te da je u Briselu održao i predavanje na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose o situaciji na Balkanu.

"Ne vidim da se trebamo viđati svaki mjesec, ali očekujem da ću sa Solanom tokom narednih dana razgovarati u Sofiji gdje će biti održana konferencija o energetskoj situaciji u jugoistočnoj Evropi", rekao je Radmanović.

Komentarišući da li će nova američka administracija promijeniti odnos prema BiH, Radmanović je rekao da ne očekuje nikakve nove posebne promjene i izrazio nadu da će SAD kao najmoćnija država na svijetu podržati put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Solana i Silajdžić sastali su se 20. aprila u nastavku razgovora predstavnika EU s političkim liderima BiH čija su glavna tema ustavne promjene, rekao je dopisniku Srne iz Brisela diplomata iz Solanine kancelarije. U petosatnom razgovoru iza zatvorenih vrata nije bilo konkretnih dogovora, niti je bilo zamišljeno da toga dođe, rekao je diplomata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: