Federacija BiH
0

Izmjene u postupku pripreme i odobravanja udžbenika

FENA
Vijeće za usklađivanje udžbeničke politike u Federaciji BiH usvojilo je danas novi Pravilnik o postupku pripremanja i odobravanja udžbenika, priručnika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole tog vijeća, s ciljem poboljšanja procesa odobravanja udžbenika.

Vijeće čine federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić i svi kantonalni ministri obrazovanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ministrica Alić je prezentirala prijedloge izdavača udžbenika Federacije BiH koji su bili predočeni na prethodno održanom sastanku sa izdavačima u Federaciji BiH.

Nova rješenja u proceduri odobravanja udžbenika predviđaju da se, umjesto dosadašnja tri, uvede pet recenzenata koji će izvršiti stručno ocjenjivanje rukopisa udžbenika, s tim da se najniža i najviša ocjena otpisuju; da se uvede pravo prigovora na izvještaj o recenziranju rukopisa udžbenika, te drugostepeno odlučivanje, pri čemu bi se kao drugostepeni organ definiralo Vijeće za udžbeničku politiku.

Predviđeno je da se propišu minimalni tehnički uvjeti koje odobreni udžbenici moraju zadovoljavati, kako bi se izbjegla mogućnost da se udžbenici štampaju na lošem papiru ili budu nekvalitetno uvezani, te da mogu trajati onoliko koliko propisuje ciklus zamjene udžbenika, te da se minimalni kvalitet sadržaja udžbenika propiše kroz odredbu da nijedan udžbenik ne može biti odobren ako nije osvojio 75 posto kvalitativnih bodova pri recenziranju, kao i da broj odobrenih udžbenika ograničava samo njihov kvalitet, što će se postići odobravanjem svih udžbenika koji pri recenziranju dobiju više od 80 posto mogućih bodova.

Novi pravilnik predviđa da se prije početka svake školske godine organizuju prezentacije u kantonima na kojima bi izdavači predstavili odobrene udžbenike, pri čemu je preporučeno da izdavači odobrene udžbenike ranije dostave školama kako bi omogućili nastavnicima bolji uvid u sadržaj i kvalitet ponude.

Također se, pored procesa odobravanja udžbenika za devetogodišnje osnovno obrazovanje, na zahtjev izdavača, planira i raspisivanje stalnog javnog konkursa za pribavljanje rukopisa i udžbenika za srednje škole Federacije BiH.

Vijeće za usklađivanje udžbeničke politike donijelo je i odluku o raspisivanju javnog konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika za 7. razred devetogodišnje osnovne škole na koji će se primjenjivati novousvojeni pravilnik.

Razmotren je i dokument pod nazivom "Razvoj okvirnog nastavnog plana i programa prve trijade na temelju izvještaja Komisije za evaluaciju koncepcije devetogodišnje osnovne škole i nastavnih planova i programa u Federaciji BiH".

Odlučeno je da se taj dokument dostavi svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima kako bi mogli dostaviti svoja mišljenja, primjedbe i sugestije do kraja oktobra ove godine, a nakon usaglašavanja mišljenja planirano je raspisivanje javnog konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika za prvi, drugi i treći razred devetogodišnje osnovne škole.