BiH
0

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju danas u Vijeću ministara i Parlamentu BiH

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) uputit će danas Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog minimalnih izmjena i dopuna Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH radi prevazilaženja njegovih ograničenja i propusta.

Prijedlog izmjena i dopuna tog zakona definiranih u formi amandmana rezultat je panel diskusije u Sarajevu početkom oktobra, u čijem radu su učestvovali predstavnici univerziteta, resornih ministrarstava i kantonalnih vlada, sindikata, međunarodnih organizacija i studenata.

Amandmani se odnose na nekoliko pitanja koja su ocijenjena presudnim za normalno funkcioniranje sistema visokog obrazovanja u BiH u skladu s Bolonjskom deklaracijom.

Među njima je i pitanje upotrebe službenih jezika. Zakon tako predviđa odvijanje nastave na jednom od predviđenih jezika, dok Sindikat smatra da se na fakultetima u skladu s Ustavom BiH nastava mora odvijati na sva tri ravnopravna jezika konstitutivnih naroda, po potrebi na jezicima nacionalnih manjina te organizirati nastava za osobe s posebnim potrebama.

Predsjednica SSVOONK-a BiH Dženana Tanović-Hamzić naglasila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je u Zakonu svjesno potpuno izostavljeno pitanje privatnih fakulteta te njihov rad nije reguliran nijednom zakonskom odredbom. Time je u pitanje dovedena cjelokupna akademska zajednica u BiH.

Zakon također nije definirao finansiranje javnih univerziteta i fakulteta, a nedovoljno ili nikako su regulirana pitanja zaštite studenata i njihovog učešća u radu fakulteta i sistema visokog obrazovanja uopće, radnopravnog odnosa akademskog osoblja te definiranje sticanja doktorata.

Dopredsjednik SSVOONK-a BiH Edin Delić smatra da Zakon nije riješio nijedno od suštinskih pitanja i postojećih problema sistema visokog obrazovanja u BiH. Upozorio je da će njegova provedba u sadašnjoj formi proizvesti "velike požare" te doprinijeti stvaranju pravnog haosa u obrazovanju.

Jedan od najvećih propusta i nelogičnosti Zakona jeste nepostojanje kaznenih odredbi, kazao je on. Time automatski nijedna institucija nema obavezu da ga provede te se vrata otvaraju različitim samovoljama.

Ukazano je i na rok od šest mjeseci koliko je određeno za usklađivanje statuta fakulteta sa Zakonom, što nijedna visokoškolska ustanova neće uspjeti realizirati.

Sindikat je pozvao i sve političke stranke iz oba entiteta da Zakon ne politiziraju, već da rad na njegovom poboljšanju prihvate kao zajednički državni interes. Visok konsenzus već je postignut između predstavnika visokoškolskih ustanova dva entiteta.