Jedinstvene kritike
6

Izmjene i dopune Zakona o notarima ujedinile vlast i opoziciju u RS

Piše: M. T.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Rijetko kada su poslanici vladajuće koalicije i opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS bili tako jedinstveni kao danas tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

I jedni i drugi su, generalno, nezadovoljni visinom naknada koje notari naplaćuju i smatraju da predložene izmjene i dopune ne zalaze u srž problema.

Poslanik SNSD-a je rekao da, prema pojedinim informacijama, notari u RS, tačnije u Banjoj Luci, zarađuju i do million konvertibilnih maraka mjesečno te da takva praksa mora prestati.

"Mislim da bi se Narodna skupština kroz izmjene zakonske regulative morala pozabaviti ovim pitanjem jer mislimo da cijene usluge kontrolišu neki notarski krugovi", rekao je Višković.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da predložene izmjene Zakona o notarima neće dati efekt, jer su one predložene pod pritiskom raznih lobija u ovoj oblasti.

"Ove izmjene se nisu bavile suštinom problema, a to je da mnoge lokalne zajednice u RS nemaju notarsku službu i da građani moraju ići u drugu općinu, da se na notare prenosi sve više i više državnih poslova, kao što su ovjere ugovora o kreditima, ostavinske rasprave i mnogi drugi poslovi, a i broj notara je relativno mali. Notarska služba se dugo nije obnavljala, zbog čega najviše ispaštaju građani. Zbog svega ovoga mi smatramo da treba ući u donošenje potpuno novog zakona o notarskim uslugama", istakao je Glamočak.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi rekao da će se Vlada Republike Srpske izjasniti zaključkom o pitanju godina starosti do kojih notar može obavljati djelatnost, jer relativno mali broj osoba ima položen notarski ispit.

"Također, detaljno ćemo analizirati Uredbu o notarskim naknadama i tarifama, jer iako je notarijat u RS svojevremeno prepoznat kao bitan segment pravnog sistema, to ne znači da su sva donesena rješenja dosegla pravi i definitivan cilj", saglasan je Kasipović.