BiH
0

Izmjenama Zakona o doprinosima omogućiti nova zaposlenja u neposrednoj proizvodnji

FENA
Udruženje penzionera u BiH skreće pažnju Parlamentu Federacije BiH da kod izmjena i dopuna Zakona o doprinosima daju prvenstvo normativnim rješenjima koja će omogućiti nova zaposlenja u neposrednoj proizvodnji, a istovremeno zaštititi standard penzionera.

"Svjesni činjenice da bez razvoja neposredne prozvodnje nema novih radnih mjesta niti doprinosa u Fond PIO, predlažemo da se postupno umanjuju doprinosi na plaće u prozvodnji u svrhu novih zapošljavanja, a da se istovremeno izmijeni član. 51. Zakona o PIO/MIO Federacije BiH tako da Vlada FBiH sredstvima od akciza na duhan, alkohol i ostale luksuzne proizvode, te od PDV-a vrši participaciju Fondu PIO/MIO za iznos umanjenja po osnovu doprinosa na plaće u proizvodnji", navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Dodaje se da bi ovim postigli da budžet FBiH od socijalnog dobije razvojni karakter, da rast penzija prati povećanje ličnih dohodaka, a da se istovremeno rasterete proizvodne djelatnosti i privrednicima omoguće nova zaposlenja u neposrednoj proizvodnji.