{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izmjena 28 odredbi ustava RS-a, među ostalim i ukidanje smrtne kazne

F
24.9.2007. u 15:05
0
0
Izmjena 28 odredbi ustava RS-a, među ostalim i ukidanje smrtne kazne
0
Izmjena 28 odredbi ustava RS-a, među ostalim i ukidanje smrtne kazne
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a uputit će u parlamentarnu proceduru inicijativu za izmjenu i dopunu 28 odredbi Ustava RS-a, a jedna od njih je i ukidanje smrtne kazne, što još stoji kao jedna od odredbi u entitetskom ustavu.
Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić pojasnio je na pres-konferenciji da je predviđeno potpuno novo poglavlje o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji s ciljem da se preciznije definira ta oblast.

Također, niz novih odredbi Ustava RS-a odnosi se na ljudska i prava djeteta, a bit će ukinite i one koje se odnose na društvenu svojinu jer je taj pojam prevaziđen.

Izmjene će pretprpjeti i odredbe koje se tiču Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a sa SRJ, odredba o glavnom gradu RS-a, a predloženi su i amandmani na način prenošenja nadležnosti s entitetskog na državni nivo.

Radojičić je kazao da je pokrenuta inicijativa da se pred poslanicima nađe i 41 amandman koje su u proteklih nekoliko godina nametnuli visoki predstavnici u BiH.

Podsjetio je da ukoliko ti amandmani budu usvojeni, moći će biti i mijenjani.

"Treba podsjetiti da se radi o izuzetno važnim odredbama koje na neki način čine suštinu Ustava, a tiču se konstitutivnosti naroda, funkcionisanja Vijeća naroda, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i drugo", naveo je Radojičić.

Ovim izmjenama Ustav RS-a trebao bi biti usaglašen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pravima djeteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: