Odluka Vlade
8

Izmijenjena Odluka o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada FBiH danas je izmijenila Odluku o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH. S ciljem usklađivanja cijena lijekova utvrđenih Odlukom o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH s referentnim cijenama lijekova koje je objavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zakonom o lijekovima je regulirana obaveza da Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH sadrži i cijene lijekova koje se redovno godišnje usklađuju s maksimalnim državnim cijenama lijekova utvrđenih pravilnikom koji, na nivou BiH, propisuje način kontrole i oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

U današnjoj odluci je navedeno da će, nakon objave referentnih cijena lijekova od strane Agencije, biti usklađene cijene utvrđene Federalnom listom lijekova. Naime, cijene lijekova koje su više od referentnih bit će snižene na taj nivo, a one koje su na tom nivou ili su ispod njega bit će zadržavane na zatečenom nivou.

Nakon objave i stupanja na snagu Odluke o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH kojom se vrši usklađivanje ovih cijena lijekova, usklađene cijene lijekova na Federalnoj listi lijekova automatski su obavezujuće i za cijene lijekova utvrđene pozitivnom listom lijekova kantona.

Prilikom usklađivanja cijena lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona, na ovaj način, nije potrebno pribavljati izjavu proizvođača lijekova, odnosno nositelja dozvole za stavljanje lijeka u promet o prihvatanju cijene utvrđene Listom lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i pozitivnom listom lijekova kantona.

Federalna vlada donijela je tri odluke o izmjenama odluka kojima se povećavaju iznosi za tekuće transfere u Budžetu Federacije za 2017. Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Tako je za 500.000 KM povećano izdvajanje za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga i sada iznosi 1.500.000 KM, za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija bit će izdvojeno 550.000 KM, umjesto ranije predviđenih 400.000 KM, a sredstva za pomoć u liječenju boraca/branitelja su sa 1.500.000 KM povećana na 1.850.000 konvertibilnih maraka.

Vlada FBiH predložila je Parlamentu FBiH donošenje Odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac u iznosu od 6.000.000 eura.

Sredstva će biti korištena za proširenje postojeće vodovodne mreže u Gradačcu koja obuhvaća naselja u južnom dijelu ove općine, kao za i unapređenje postojećeg sistema vodosnabdijevanja. Cilj projekta je osiguranje dovoljnih količina vode za piće izgradnjom primarne i sekundarne vodovodne mreže.

Istovremeno, Vlada je dala saglasnost za prihvatanje granta po osnovu Ugovora između Bosne i Hercegovine, Javnog preduzeća „Komunalac“ d.d. Gradačac i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA-EBRD Fonda za okolišne i klimatske programe u iznosu do 1.400.000 eura.

Sredstva granta namijenjena su za poboljšanje sistema za prikupljanje otpadnih voda u Gradačcu kroz očuvanje životne okoline i poštivanje elementarnih uvjeta života stanovništva.