Odluka Ministarstva
546

Izmijenjen nastavni plan za osnovce u KS: Više časova matematike, historije, biologije i geografije

Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je danas odluku o izmjeni i dopuni nastavnog plana za osnovnu školu kojima je, između ostalog, povećan broj časova matematike, a smanjen broj časova iz predmeta Moja okolina.

U odluci koju potpisuje ministar Elvir Kazazović navodi se da će učenici drugih i trećih razreda osnovne škole od sljedeće školske godine sedmično imati po četiri časa matematike, a po dva časa Moje okoline.

U petom zaredu uvodi se još jedan čas drugog stranog jezika, što je ukupno dva časa sedmično, dok se u šestom razredu broj časova drugog stranog jezika smanjuje na jedan sedmično.

U sedmom razredu uvodi se po jedan čas iz predmeta Građansko obrazovanje koji je dosad bio u nastavnom planu devetog razreda, a po novom se u devetom neće izučavati.

Učenici osmog razreda umjesto dosadašnjeg jednog časa historije i biologije sedmično sada će imati po dva, dok će u devetom razredu dobiti i drugi čas geografije u toku sedmice.

Nastavni program za ove predmete će ostati u istom obimu, samo će se njegov sadržaj korigovati, navodi se u odluci Ministarstva koje će je dostaviti svim osnovnim školama i drugim relevantnim institucijama.

Odluka stupa na snagu danas, a u obrazloženju je navedeno da je inicijativu za izmjenu nastavnog plana i programa Ministarstvo pokrenulo na osnovu analiza realizacije i uporedne analize uspjeha učenika u posljednje tri godine.