Rajko Vasić
0

"Između Republike Srpske i EU biramo RS"

SRNA
SNSD između Republike Srpske i EU bira RS i ona ničim nije ugrožena bez obzira na pritiske, procese i insistiranja na promjeni Ustava i odustajanju od svojih nadležnosti, izjavio je večeras na Palama izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

"Međunarodna pravna pozicija RS je nesporna i može da bude pomjerena ili smanjena samo opštom saglasnošću RS, njenih građana i institucija. To ne zavisi ni od kakvih butmirskih procesa ili uslovljavanja za MAP, NATO ili EU", rekao je Vasić i napomenuo da Republika Srpska ima svoju dejtonsku, ustavnu, političku i teritorijalnu stabilnost.

On je ponovio da će SNSD učestvovati u svim razgovorima, ali da za RS ne postoji nikakva realna opasnost niti mogućnost da SNSD, kao najodgovornija politička snaga, prihvati bilo šta što bi bilo na njenu štetu.

"Za to nema razloga, jer BiH i ovakva može u NATO i u EU, a ako neko ne želi i ako treba da damo nešto od nadležnosti RS za EU nećemo dati. Između RS i EU mi biramo RS", poručio je Vasić na konferenciji za novinare nakon uručivanja pristupnica novim članovima SNSD-a.

Prema njegovim riječima, butmirski proces je za SNSD završen i ne postoji nikakav butmirski papir, ali će ova stranka učestvovati u bilateralnim razgovorima i sa domaćim političkim liderima i sa inostranim pregovaračima.

Vasić je, komentarišući reagovanja iz Sarajeva u vezi sa neukidanjem viza BiH i Albaniji, rekao da Bošnjaci nastoje da i u ovom slučaju održavaju filozofiju žrtve produkujući mržnju u bošnjačkim političkim krugovima.

On smatra da je aktuelnim bošnjačkim političkim strankama, koje su sve ratne iako su neke formalno nastale poslije rata, ali sa ratnim postavama, u politički program ugrađena mržnja.

"Forsiranje te priče da ovdje neko Bošnjake drži u getu, a da Srbima i Hrvatima daje mogućnost da idu bez viza, iako samo 2 500 Srba ima pasoš Srbije i u istom su položaju i jedni i drugi i treći, direktno je produkovanje mržnje", objasnio je Vasić i dodao da SNSD to ne prihvata.

Istakavši da ovdje niko ne mrzi Bošnjake nego da oni kroz mržnju žele stvoriti određene nacionalne osobine ili obilježja, koje nisu stigli da stvore kao nacija, Vasić je ocijenio da njima treba neprijatelj u BiH kao što su Srbi da bi se jačao kolektivitet i da bi se sva druga pitanja stavila na stranu.

"Niko ne mrzi Bošnjake u BiH, ne mrzi ih ni Evropa, ali to što im njihove stranke produkuju i ulivaju u svijest će ih koštati u nekom dugoročnom procesu. To neće ostati bez traga, što pokazuju i pozivi za ubistvo Dušanke Majkić", naveo je Vasić.

On je objasnio da je bezvizni režim tehnička stvar i da se moraju ispuniti potrebni uslovi, ali da to nema nikakve veze sa odnosima između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i da to niko nije usmjerio protiv pripadnika neka od ova tri naroda.

Govoreći o novom ministru bezbjednosti BiH Sadiku Ahmetoviću, Vasić je rekao da je on "nebitan lik", da je na ovu funkciju došao sasvim slučajno i da je možda čak i lošije rješenje od bivšeg ministra Tarika Sadovića.

Kada je riječ o stranačkoj aktivnosti, Vasić je rekao da je večeras primljeno oko 180 novih članova i da je dodjela pristupnica novim članovima važan dio organizacionog posla koji ova stranka obavlja i kapitalan proces u cijeloj organizaciji SNSD-a.

"Praktično smo počeli predizbornu godinu i ovaj prijem novih članova je znak da ćemo 2010. godine pobijediti, jer SNSD redovno, u godini izbora, ima priliv novog članstva, što je povjerenje u SNSD", rekao je Vasić i dodao da SNSD ima oko 130 000 članova, što predstavlja ogromnu snagu.

Podsjetivši da se za sedam dana završavaju izbori u Aktivu žena i Mladima SNSD-a, kao i proces formiranja 1 000 mjesnih odbora u RS, Vasić je naveo da je to novo utemeljenje stranačke strukture i novo približavanje biračima, glasačima, građanima, stanovništvu.

Izvršni sekretar SNSD-a je rekao da su do sada opštinski odbori bili glavne snage, te da se to spušta na mjesne odbore kojih će u Srpskoj biti oko 2 100.