BiH
22

Između patriotizma i profita: Mnogi shopping centri radili za Dan nezavisnosti

Piše: A. Z.
Foto: Ilustracija/Edin Hadžihasić
Foto: Ilustracija/Edin Hadžihasić
Za većinu radnika u privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini Dan nezavisnosti je bio uobičajen radni dan. Isti slučaj je i s ostalim praznicima, a posljedica je to Zakona o radu koji nije jasno definisan.

Prema Zakonu, državni praznici su neradni, ali to se uglavnom odnosi na državne organe, javna preduzeća i druge pravne osobe. Privatnici imaju mogućnost izbora pa su neki jučerašnji praznik proveli neradno, dok su, recimo, svi veći tržni centri u Sarajevu, izuzev Alte, radili. SCC je čak dan ranije najavio da je Dan nezavisnosti za njih uobičajen radni dan.

Poslodavci koji zahtijevaju od radnika da dođu na posao dužni su im to i platiti.

"Imamo djelatnosti kao što su zdravstvo, gdje priroda posla nalaže da zaposlenik radi. Svaki poslodavac je dužan da se ponaša u skladu sa zakonom izuzev ako priroda posla nalaže drugačije. Zakon je regulisao samo da poslodavci ne rade, ali nije razdvojio one koji rade i one koji ne rade. Zakonom o radu kao općim propisom koji reguliše radnopravne odnose u FBiH, između ostalog je riješeno da radnik ima pravo na povećanu platu ako radi na praznik ili neki drugi dan za koji je zakonom određeno da se ne radi, a u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ličnim ugovorom", kazali su za Klix.ba iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zakon se najmanje poštuje u oblasti trgovine i ugostiteljstva, a u velikom broju slučajeva radnici nisu adekvatno plaćeni. Koliko poslodavaca na području FBiH poštuje zakon u ovom slučaju, resorno ministarstvo nije istraživalo, jer bi to, kako kažu, bio Sizifov posao s obzirom na broj poslodavaca i podijeljenost na kantone i općine.

"U najvećem broju slučajeva se ne plaća. Mnogi kolektivni ugovori nisu još zaključeni, a postojeći su prestali važiti. Imamo 12 kolektivnih ugovora koji nisu zaključeni za određene djelatnosti. Imamo dosta slučajeva u kojima radnici prijavljuju da poslodovac nije uskladio pravilnike i kolektivne ugovore sa Zakonom o radu. Problem je što poslodavci žele kolektivne ugovore koji samo njima odgovaraju, a koji podrazumijevaju niske plate i rad na praznike koji nije plaćen. Radnik ima mogućnost da sudskim putem traži namirenje dugovanja, ali ko od radnika, pogotovo u privatnom sektoru, smije tužiti poslodavca i tražiti takvo nešto", ističe Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je nužno propise prilagoditi tržištu i jasno definisati gdje i na koji način se može raditi na državni praznik ili bilo koji drugi neradni dan.