{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Između dvije i četiri hiljade djece bez roditeljskog staranja

F
9.10.2008. u 14:55
0
2
Između dvije i četiri hiljade djece bez roditeljskog staranja
0
Između dvije i četiri hiljade djece bez roditeljskog staranja
Povodom obilježavanja "Dječije nedjelje" sutra će u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izjeglice i SOS Kinderdorfa biti održan okrugli sto o temi "Dječija prava su zakoni" i biti prezentiran dokument "Položaj djece u BiH, analiza zasnovana na pravima djeteta".
Kako je saopćeno iz SOS-Dječijeg sela BiH dokument "Položaj djece u BiH, analiza zasnovana na pravima djeteta" se bavi položajem i ostvarivanjem prava dvije posebno osjetljive grupe djece - djecom bez roditeljskog staranja i djecom koja su pod rizikom odvajanja od svoje porodice.

Podaci iz Analize govore da u BiH živi između 2.000 i 4.000 djece bez roditeljskog staranja, koja su smještena u ustanovama, hraniteljskim porodicama i SOS porodicama. Broj djece koja su pod rizikom od razdvajanja od roditelja mnogo je veći i broji se desetinama hiljada.

Kao najčešći rizici za razdvajanje djece od biološke porodice navode se siromaštvo, poteškoće u razvoju djeteta i socio-patološki problemi u porodicama.

Analizom su evidentirana kršenja svih dječijih prava koja se odnose na nediskriminaciju, opstanak i razvoj, zaštitu i učešće djece u donošenju odluka koje se odražavaju na njihov život.

Neki od najčešćih uzroka kršenja prava djece su ekonomska i društvena tranzicija kroz koju prolazi naša zemlja, neefikasan sistem uprave, neprovođenje zakonskih odredbi, kao i još prisutna zaostavština rata, koja se ogleda u svim sistemima koji bi trebali da podrže ostvarivanje prava djeteta, prije svega obrazovnom i i sistemu socijalne zaštite.

Na ovom okruglom stolu učestvovat će predstavnici oko 40 vladinih i nevladinih organizacija te dodatno ukazati na važnost zaštite prava sve djece u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: