BiH
0

Između BiH i Turske potpisan sporazum o vojnoj saradnji

FENA
Zamjenik ministra odbrane BiH Enes Bećirbašić danas je u Ministarstvu odbrane BiH potpisao Sporazum o saradnji u vojnim oblastima obuke, tehnike i nauke između Vijeća ministra BiH i Vlade Republike Turske.

Sporazum podrazumijeva osnovu za vojnu saradnju u oblasti obuke, tehnologije i nauke i odnosi se na razmjenu osoblja, materijala, opreme, informacija i iskustava.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je s turske strane vojni ataše za BiH pukovnik Osman Aksakal, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Bećirbašić je istakao značaj ovog sporazuma koji predstavlja "osnovu za nastavak dobrih odnosa između Republike Turske i BiH koje sada ulaze u fazu saradnje u najvišem stepenu intenziteta i realizacije". Dodao je i važnost Turske kao članice NATO-a koja može pomoći svojim sugestijama bržem pristupanju BiH u Partnerstvo za mir i NATO.

Vojni ataše Republike Turske u BiH pukovnik Osman Aksakal posebno je naglasio značaj školovanja pripadnika OSBiH u jedinom NATO-ovom centru za borbu protiv terorizma koji se nalazi u Tursko i Centru za Partnerstvo za mir, u kojima će u 2007. godini besplatno obuku pohađati i pripadnici OSBiH.

Sporazum će diplomatskim putem biti proslijeđen u Vladu Republike Turske na potpis, a primjenjivat će se godinu dana od dana potpisivanja.