{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja

F
12.11.2008. u 15:41
0
2
Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja
0
Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja
Ministri vanjskih poslova BiH i Republike Crne Gore Sven Alkalaj i Milan Roćen potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji ova dva ministarstva.
Oni su ocijenili da u odnosima između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja te da postoji mogućnost za unapređenje saradnje u raznim oblastima, posebno na bilateralnom planu.

-U odnosima između BiH i Crne Gore ide sve onako kako smo zamislili i ima malo zemalja ne samo u regionu nego i u širem okruženju koje se mogu pohvalili odličnom saradnjom i velikom mogućnošću za unapređenjem bilateralnih odnosa, izjavio je ministar Roćen, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Šefovi diplomatija BiH i Crne Gore kazali su da postoji niz konkretnih dogovora i rezultata u odnosima između dvije zemlje, najavljujući da bi uskoro mogao biti potpisan sporazum o reguliranju granice između BiH i Crne Gore.

Ministar Roćen je naveo da su već obavljeni prvi preliminarni razgovori o reguliranju granice te da će do polovine iduće godine BiH i Crna Gora biti prve zemlje na prostoru bivše Jugoslavije koje će potpisati ovaj sporazum.

Također, najavljen je i početak razgovora o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu te potpisivanje niza sporazuma, kao što su o saradnji u kulturi, obrazovanju i tehničkoj saradnji te o readmisiji.

Niz sporazuma će biti potpisano tokom predstojeće posjete premijera Crne Gore Mile Đukanovića, koji će u našoj zemlji boraviti na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

To će biti prilika i da se razgovara o unapređenju ekonomske saradnje i konkretnim ekonomskim projektima.

Ministri Alkalaj i Roćen su istaknuli da je jedan od ključnih prioriteta dviju zemalja dobrosusjedska saradnja te saradnja u okviru svih regionalnih inicijativa radi ostvarenja strateškog cilja, a to je što brže napredovanje prema evropskim i evroatlantskim integracijama.

-Mislim da Crna Gora i BiH što se tiče evroatlantske integracije idu ruku pod ruku i važno je što postoji obostrana spremnost da razmijenimo iskustva iz dosadašnjeg pređenog puta, rekao je ministar Roćen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: