Alkalaj-Roćen
0

Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja

FENA
Ministri vanjskih poslova BiH i Republike Crne Gore Sven Alkalaj i Milan Roćen potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji ova dva ministarstva.

Oni su ocijenili da u odnosima između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja te da postoji mogućnost za unapređenje saradnje u raznim oblastima, posebno na bilateralnom planu.

-U odnosima između BiH i Crne Gore ide sve onako kako smo zamislili i ima malo zemalja ne samo u regionu nego i u širem okruženju koje se mogu pohvalili odličnom saradnjom i velikom mogućnošću za unapređenjem bilateralnih odnosa, izjavio je ministar Roćen, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Šefovi diplomatija BiH i Crne Gore kazali su da postoji niz konkretnih dogovora i rezultata u odnosima između dvije zemlje, najavljujući da bi uskoro mogao biti potpisan sporazum o reguliranju granice između BiH i Crne Gore.

Ministar Roćen je naveo da su već obavljeni prvi preliminarni razgovori o reguliranju granice te da će do polovine iduće godine BiH i Crna Gora biti prve zemlje na prostoru bivše Jugoslavije koje će potpisati ovaj sporazum.

Također, najavljen je i početak razgovora o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu te potpisivanje niza sporazuma, kao što su o saradnji u kulturi, obrazovanju i tehničkoj saradnji te o readmisiji.

Niz sporazuma će biti potpisano tokom predstojeće posjete premijera Crne Gore Mile Đukanovića, koji će u našoj zemlji boraviti na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

To će biti prilika i da se razgovara o unapređenju ekonomske saradnje i konkretnim ekonomskim projektima.

Ministri Alkalaj i Roćen su istaknuli da je jedan od ključnih prioriteta dviju zemalja dobrosusjedska saradnja te saradnja u okviru svih regionalnih inicijativa radi ostvarenja strateškog cilja, a to je što brže napredovanje prema evropskim i evroatlantskim integracijama.

-Mislim da Crna Gora i BiH što se tiče evroatlantske integracije idu ruku pod ruku i važno je što postoji obostrana spremnost da razmijenimo iskustva iz dosadašnjeg pređenog puta, rekao je ministar Roćen.