Tradicija u Hercegovini
91

Izložbom "Sultanske džamije u BiH“ u Mostaru svečano otvoreni "Dani mevluda i zikra"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Izložbom Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom "Sultanske džamije u BiH“ u Mostaru je svečano otvorena 48. manifestacija "Dani mevluda i zikra" od 14 panela, koja na centralnoj manifestaciji - Derviški mevlud i zikr na vrelu Bune u Blagaju 13. maja očekuje dolazak 30 hiljada vjernika.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce je naglasio da je manifestacija "Dani mevluda i zikra" najvažnija i najmasovnija tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija na području Muftiluka mostarskog.

"Utemeljena je na okupljanjima vjernika na dovšitima koji se na taj način nastoje približiti Svevišnjem stvoritelju, razmišljajući o svojim korijenima, ali i sadašnjosti uz nastojanje da pronađu modele kako poboljšati budućnost. Manifestacija je od velikog značaja za sve vjernike Bošnjake. Njome afirmišemo i promovišemo učenjake koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj tradiciji i historiji. Govorimo o sebi, svom identitetu, vjerskom, nacionalnom i kulturnom... Manifestacije je od velike važnosti ne samo za Mostar, već i za Bosnu i Hercegovinu, pa i region“, kazao je Puce.

Izrazio je zadovoljstvo što se uspjelo poboljšati organizacijski nivo i što se određeni sadržaji održavaju u drugim sredinama, a ne samo u Mostaru.

Jedan od njih, kako ističe ovog puta je Mreža mladih Muftijstva mostarskog koja će se upriličiti u Ljubuškom, posjetom najstarijoj – još uvijek neobnovljenoj džamiji Nasuf age Vučijakovića, na Starom gradu u Ljubuškom.

"Nadam se da će nas ova manifestacija još više vezati i na tom tragu će uslijediti tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, a naš gost će biti sandžački muftija Mevludin ef. Dudić. Manifestacija sve više poprima značaj u društvu, što je prepoznato od struktura vlasti. Očekujem da ta podrška u budućnosti bude još veća, kako bi programski sadržaji bili kvalitetniji. Ovo je ujedno i najmasovnija vjersko-kulturna manifestacija u Hercegovini, jer mevludu u Blagaju prisustvuje više od 30 hiljada posjetilaca iz regiona, Bosne i Hercegovine i svijeta. Derviška tekija je bogatstvo države i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine", kazao je Puce.

Naglasio je da su ovogodišnji programi manifestacije brižno koncipirani kao dodatni poticaji za kulturno, naučno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice i namijenjeni svim generacijama vjernika koje je pozvao da posjete sve programe od 27. aprila do 16. maja.