BiH
0

Izložba tradicionalne japanske grnčarije

Sarajevo-X
Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Japanskom fondacijom i Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine otvoriće izložbu tradicionalne japanske grnačarije koja će trajati od 4.06. do 16.06.2005.

Izložba će se održati u prostorijama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, a predstavlja prikaz japanske tradicionalne grnčarije.

Iako izložba stavlja naglasak na relativno mlade umjetnike u njihovim 30-im i 40-im godinama života, uključena su i djela veterana grnčarije i umjetnika koji nose titulu živog nacionalnog blaga (koje je vlada imenovala majstorima tradicionalnih japanskih zanatskih tehnika), kao što su Imaemon IMAZUMI, Kakiemon SAKAIDA i Kenkichi TOMIMOTO.

Grnčarstvo u Japanu ima povijest dugu 12,000 godina. Japanska grnčarija posjeduje estetske kvalitete poput čajne ceremonije (Sado). Sado predstavlja strukturiranu metodu pripreme japanskog zelenog čaja i elegantni ritual Zen-budizma. Razvoj grnčarstva u Japanu je nadahnut Sado-om od trenutka kada je dosegnuo vrhunac popularnosti među aristokracijom i vojnim redovima u XVI stoljeću.

Izložba će biti otvorena za javnost u skladu sa dolje navedenim detaljima. Organizatori izložbe se nadaju da će ljudima u Bosni i Hercegovini približiti tradiciju japanskog grnčarstva i omogućiti im da otkriju kreativni duh modernih japanskih grnčara.

Izložba je otvorena svakim danom osim nedjelje, od 12:00 do 20:00 sati. Ulaz je besplatan. Adresa: Umjetnička galerija BiH, Zelenih Beretki 8, 71000 Sarajevo Telefon: 033 266 550