Sarajevo
0

Izložba "Tito u BiH" u Collegium Artisticumu

FENA
Društvo "Josip Broz Tito" u Sarajevu najavilo je izložbu "Tito u BiH" koja će u gradskoj galeriji Collegium Artisticum na Skenderiji biti otvorena od 29. aprila do 10. maja ove godine.

Pored sarajevskog Društva, organizator je Historijski muzej BiH, a saradnik Historijski muzej iz Beograda.

Autor izložbe Dušan Otašević, na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu precizirao je da će sadržaj izložbenog prostora biti veliki broj skeniranih dokumenata, pisama, novinskih članaka, fotografija, umjetničkih slika i drugih odgovarajućih eksponata iz Titove epohe. Među njima će biti vrijedna zbirka originalnih pečata narodne vlasti iz tog perioda za koju Otašević kaže da je pravo svjedočanstvo "učešća naroda u upravljanju sobom".

Uime Društva "Josip Broz" Goran Behmen je na pres-konferenciji najavio da će izložbom biti obuhvaćeni događaji sudbonosni za čitavu Titovu Jugoslaviju, a desili su se upravo u BiH.

U odnosu na druge republike sastavnice njegove države, Tito je u toku Drugog svjetskog rata najduže boravio u Bosni, od decembra 1941. godine do juna 1944. Dakle, najteži i sudbonosno određujući događaji, a to su odbrana Jugoslavije i utiranje puta demokratskom sistemu, dešavali su se najviše u BiH koju je Broz volio i rado posjećivao. U Bosni je zadnji put boravio novembra 1979. godine, malo prije svoje smrti maja 1980., rečeno je na pres-konferenciji.

Pored ratnog perioda, organizatori su nastojali da izložbom dočaraju ulogu Josipa Broza kao državnika izrazito poštovanog u svijetu i sistem socijalne pravde koji je u svojoj zemlji uspostavio, a od kojeg se, prema riječima organizatora izložbe, posttitovski period udaljio značajno unazad.

Izložbu "Tito u BiH" Društvo "Josip Broz" u Sarajevu organizira povodom 1. maja, praznika rada i 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.