BiH
45

Izložba ptica i sitnih životinja u Sarajevu: Svojim ljubimcima preko zime dajte masniju hranu

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Od 11. do 13. decembra u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić održava Državna izložba ptica i sitnih životinja. Izlagači iz cijele BiH imaju priliku predstaviti više od 1.700 eksponata, od domaćih golubova, do egzotičnih ptica sa druge strane globusa.

"Važno je istaći da je ova manifestacija prvi put u glavnom gradu BiH i da je zaista privukla veliki broj izlagača koji su došli iz Tešnja, Travnika, Zenice, Bijeljine, Doboja i drugih gradova", rekao je za Klix.ba Jasmin Katica, sekretar Ekološkog društva za uzgoj i zaštitu ptica Sarajevo (EDZUP), koje je jedno od organizatora izložbe.

Kako su nam objasnili i EDZUP-a, na izložbi će biti predstavljeno više od 1.700 eksponata raznih sitnih životinja i ptica, a među njima i sarajevski golub prevrtač.

Istaknuli su da su veoma zadovoljni odazivom građana, a posebno ih je obradovao veliki broj djece.

"U biti sve ovo je organizovano najviše zbog djece. Smatramo da će se na ovaj način kod njih stvoriti ljubav prema kućnim ljubimcima i životinjama uopće", rekao je Katica.

Dodao je kako se bliže prvi snjegovi, jedno od najkritičnijih razdoblja za životinje.

"Preporuka je da se životinjama da je energetski bogatija i masnija hrana, kako bi se lakše izborile sa zimom. U veterinarskim apotekama se mogu kupiti već unaprijed pripremljene smjese hrane za pojedina godišnja doba", objasnio nam je Katica, inače diplomirani veterinar.

Dodao je kako je izložba otvorena za sve posjetitelje, te pozvao građane da prisustvuju sutrašnjem proglašenju pobjednika u u svim kategorijama, među kojima su golubovi, kokoši, egzotične ptice, akvarijske ribe, te kunići.