|

Izložba "Fotografijom o mogućnostima": Mali fotografi pokazali zavidno umijeće

Izložba "Fotografijom o mogućnostima": Mali fotografi pokazali zavidno umijeće
120
Klix.ba
24.1.2015. u 21:22
2
komentara
120

dijeljenja
1/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
11/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
12/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
13/13 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u subotu je otvorena izložba "Fotografijom o mogućnostima" koja se sastoji od fotografija nastalih na radionicama za djecu sa i bez poteškoća a koje su tokom ljeta uz podršku UNICEF-a realizirali fotografi Željko Keko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović.
Kao dio kampanje "Govorimo o mogućnostima" radionice u više bh. gradova poslije kojih su slijedile i mini-izložbe na pravi način su pokazale kako djeca kada dobiju priliku kroz fotografiju mogu pokazati sve svoje mogućnosti i istaći mogućnosti naspram ograničenja.

"Jedan od ključnih zadataka UNICEF-a je zagovaranje i podizanje svijesti javnosti o pravima i mogućnostima svakog djeteta, uključujući djecu iz ugrozenih grupa. A da bismo prenijeli tu poruku do visih nivoa odlučivanja, najviše nam pomažu sama djeca. Oni nam pružaju ključne informacije i detaljan uvid u svoje potrebe i očekivanja. Mnoge od tih informacija upravo su skrivene ili otkrivene u fotografijama koje ćete vidjeti večeras”, rekao je na otvaranju dr. Ayman Abulaban, Predstavnik UNICEF-a u BiH, piše na stranici Zasvakodijete.ba.

Amer Kapetanović, jedan od fotografa koji je imao priliku na radionicama družiti se i raditi s djecom, kazao je da su se trudili da djeci približe fotografiju kao sredstvo izražavanja i komunikacije.

"S obzirom na to da su radionice inkluzivnog tipa, jedna od najboljih stvari jeste upravo zajednički rad i druženje djece sa i bez teškoća u razvoju. Granice koje u pravilu postavljaju roditelji i sredina praktično ne postoje između djece“, kaže Kapetanović.

Otvaranje je bilo emotivno, a jedan od organizatora radionice, same izložbe ali i festivala "Fotografija godine u BiH 2014." u okviru kojeg je uz podršku UNICEF-a i otvorena izložba "Fotografijom o mogućnostima" Haris Čalkić obratio se djeci čije su fotografije izložene u Akademiji i s obzirom da su se kroz radionice sprijateljili uputio im "strogu" poruku:

“Pošto sam na radionicama od nas trojice uvijek ja bio taj koji je trebao biti kao strog, a sada bih trebao reći nešto o fotografiji kao sredstvu integracije u društvo, to mogu najbolje reći ovim riječima: Raja, ako neko u narednih godinu dvije ne pobijedi na konkursu za ‘Fotografiju godine’ naljutit ću se na vas".

U ime djece autora prisutnima se obratio dječak Tihomir Maksimović koji je kazao kako je sretan što je tu i što je imao priliku raditi s Harisom, Keko, Amerom i ekipom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...