Rezultati tla
34

Izlijevanje "Bijelog mora" u Lukavcu uništilo floru i faunu na površini od 7 hektara

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o rezultatima tla nakon izlijevanja tzv. Bijelog mora u Lukavcu. Kako je navedeno, usljed izlijevanja je povećana pH vrijednost u vodi za od 0,53 do 2,98, a ovako enormno povećanje u vrlo kratkom periodu uništilo je floru i faunu, uključujući i uzgajane biljke.

Novinarima se poslije sjednice Vlade obratio Esad Bukalo, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju, koji je kazao da su sve nadležne institucije bile na terenu dva dana poslije izlijevanja.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Na teren smo izašli čim smo saznali da se voda povukla te uzeli dva uzorka, ugroženog tla i onog koje je 'zdravo', radi komparacije. Potvrdilo se da zagađenosti tla teškim metalima i polutantima nema, ali je važno istaći da je prilikom ovog incidenta došlo do enormnog povećanja pH vrijednosti i zaslanjenosti tla, od jedne jedinice pH do tri. U takvim uslovima od flore i faune ništa živo ne može opstati, totalno je uništeno i pod direktnim utjecajem je sedam hektara", izjavio je Bukalo.

Indirektni utjecaj prilikom razlijevanja, nastavio je Bukalo, postoji na 46 hektara. Predložene su i mjere koje je po zakonu dužna da provede fabrika Sisecam Soda Lukavac.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sisecam u roku od 60 dana mora pokrenuti proceduru, izraditi projekt sanacije i postupiti u skladu s preporukama koje smo mi dali. Naloženo je i da se dio taloga koji je fizički ostao vrati na deponiju pa je moguće da se za godinu dana sve vrati u prvobitno stanje", kazao je Esad Bukalo te naveo da će se dosadašnji metod deponiranja morati promijeniti.