BiH
197

Izlazak četiri zastupnika iz Kluba SDA: Upitna parlamentarna većina na državnom nivou

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Istupanjem četiri zastupnika iz Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ugrožena je parlamentarna većina na državnom nivou.

Zastupnici Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović odlučili su da napuste Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da ubuduće nastupaju samostalno.

U prijevodu to bi značilo da je SDA u državnom Parlamentu ostala sa samo šest zastupnika te da vladajuća koalicija nema većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Naime, HDZ BiH ima četiri zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, SBB četiri, a Savez za promjene šest zastupnika.

Ukupnu većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH čine 22 zastupnika što znači da vladajuća koalicija u BiH nema parlamentarnu većinu.

Javnost je o istupanju iz Kluba SDA informisao Senad Šepić dok su ostali zastupnici odbili javno da govore o tome ističući kako se slažu sa svim što je naveo Šepić. Kako nezvanično saznajemo, četvorka će sačekati do iduće semdice prije nego povuče idući potez koji bi prema svim procjenama mogao biti zahtjev za osnivanje novog kluba zastupnika.

Ozbiljnost krize koju je izazvao izlazak četvorice zastupnika potvrdio je danas novinarima i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić koji je kazao kako bi izlazak zastupnika iz SDA ili formiranje novog kluba zasigurno izazvalo turbulencije unutar vladajuće strukture.

Softić je kazao kako su problemi nastupili nakon posljednjeg Kongresa SDA i određenih dešavanjima vezanim za Kongres pri tome dodajući da će se SDA potruditi da sačuva ove zastupniku.

Inače, SDA je na posljednjoj sjednici Kolegija stranka formirala grupu koja će obaviti razgovore sa četvoricom zastupnika. Prema svim raspoloživim informacijama vijest o istupanju četvorice zastupnika definitivno će ubrzati ove razgovore.

Grupu SDA koja je zadužena da obavi razgovor sa Šepićem, Ahmetovićem, Sokolovićem i Mehmedovićem čine predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić.

Onima koji prate politička dešavanja u BiH odavno je jasno kako ne postoji jedinstvo unutar Kluba SDA. Krajem juna prošle godine došlo je i do fizičkog obračuna unutar Kluba SDA i to način da je Asim Sarajlić fizički napao Sadika Ahmetovića.

Četvorka je često kritikovala rad Vijeća ministara BiH, a na jednoj od sjednica Zastupničkog doma PS BiH Salko Sokolović jasno je poručio kako nema namjeru podržati prijedlog Vijeća ministara BiH o novim zaduženjima.

Istupanje zastupnika iz Kluba SDA komentarisao je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji je pozvao funkcionere iz SDA da se "unormale". Inače, četvorka je Bakiru Izetbegoviću zamjerila izjave da je Fahrudin Radončić spas za bošnjački narod. Izetbegovića su podsjetili da su iz SDA prije izbora 2014. godina, govorili kako nikada neće koalirati sa Radončićem i kako nema niko gori od njega.