Protesti protiv ekonomskog sistema
0

Izlaskom na ulice nezadovoljstvo izrazili Banjalučani i Zeničani

Piše: V. T.
Protesti u Banjoj Luci (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Više od 100 ljudi okupilo se danas, tačno u podne, u banjalučkom centralnom gradskom parku Petar Kočić, gdje su po uzoru na Wall Street iskazali svoje nezadovoljstvo neoliberalnim kapitalizmom, bankarskim sistemom i ekonomskom krizom u svijetu. Nekoliko desetina građana i aktivista pokreta Dosta okupilo se danas i ispred zgrade Općine u Zenici.

Banjalučani i Zeničani su se danas pridružili stanovnicima brojnih gradova širom svijeta, koji su danas podržali pokret "Occupy", osnovan u SAD-u, gdje su hiljade nezadovoljnih građana izašle na trg u blizini Wall Streeta, finansijskog centra Amerike, u New Yorku.

Sa protesta u Banjoj Luci je poručeno da je poruka protesta jasno ne globalnim problemima današnjice koji guše domaću privredu i proizvodnju. Protestima je prisustvovao i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki.

Iz Inicijative "Occupy Banja Luka" su poručili da okupljanjem neće riješiti niti jedan od problema, ali da žele udružiti snage i fokusirati se u smijeru koji zajedno izaberu, a ne u smijeru koji je najmanje opasan po blagostanje nekolicine.

Protestima u Zenici prisustvovalo je oko 50 ljudi.

"Slika sa današnjeg skupa je za rubrike 'no comment'. Realno, ako je na protest došlo tako malo ljudi, onda su zapravo svi ostali tih jedan posto kojima kapitalizam i takva politika odgovara", kazao je Haris Islamović, predstavnik Pokreta Dosta, organizatora zeničkog protesta.

Ipak, sa skupa ispred sjedišta općinske administracije odaslana je poruka da je vrijeme da se počne plaćati rad radnika, obezbijedi besplatno obrazovanje i zaustavi uvoz kojim se gasi domaća proizvodnja.

Današnjim protestima u BiH, ali i drugim zemaljama svijeta, pokret "Occupy" prerastao je u globalni, a svojim izlaskom na ulice građani iskazuju nezadovoljstvo neoliberalnim kapitalizmom, bankarskim sistemom i globalnom ekonomskom krizom.