Stranka za BiH
0

'Izjave o Gazi iz RS-a odišu šovinizmom'

Sarajevo-x.com
'Stranka za BiH osuđuje izjave predstavnika vlasti RS entiteta kao i njihovih paralelnih i paradržavnih predstavnika koje se odnose na pitanje odnosa Bosne i Hercegovine prema sukobu u pojasu Gaze', stoji u saopćenju koje nam je poslala press služba ove stranke.

'Ove izjave i djela ne samo krše Ustav BiH i nadležnosti državnih institucija, već također odišu šovinizmom koji je već postao modus operandi ovih osoba i struktura.

Prije svega, tvrdnja takozvanog „predstavnika RS-a u Izraelu,“ Arie Livne-a da neki „u Sarajevu računaju na novi holokaust jevrejskog naroda“ ignoriše činjenicu da su jevreji upravo u Bosni i Hercegovini pronašli spas i utočište još 1492. godine, te da su od tada ostali neotuđiv dio multi-etničkog bića Bosne i Hercegovine. Što se tiče mračnog perioda Holokausta, Bosna i Hercegovina na ovim prostorima ima najveći procenat pravednika, odnosno osoba koje su učestvovale u spašavanju jevrejskog naroda, dok je Srbija bila prva zemlja u Evropi u kojoj su nacisti završili svoj genocidni projekat nad jevrejskim stanovništvom.

Na Livnijeve tendenciozne i šovinističke navode nadovezao se i Generalni sekretar SNSD-a, Rajko Vasić, ustvrdivši da će „demonstracije zbog sukoba u Gazi radikalizovati bosanski islam.“ Činjenica je, međutim, da bosanski islam nisu uspjeli radikalizovati ni vojska i policija Republike Srpske koji su proveli prvi genocid u Evropi nakon Holokausta, kao ni najduža opsada od perioda kada su nacističke snage izvršile opsadu Lenjingrada. Također, Rajko Vasić je jasno pokazao šta stvarno misli o ovim temama kada je prije manje od mjesec dana, na svom blogu, ustvrdio da pošto „Srbin ne može biti predsjednik Izraela tako ni Jevrej ne može biti predsjednik BiH.“

Ukoliko SNSD i njeni paradržavni predstavnici insistiraju da stranke koje, poput SDP-a, osuđuju ubijanje civila „reaguju kao krajnje islamske fundamentalističke organizacije,“ onda i Stranka za BiH zadovoljava te kriterije. Međutim, ovi takozvani „predstavnici RS u inostranstvu,“ koji nastavljaju tradiciju „predstavništava“ koje je otvarao Radovan Karadžić, zaboravljaju da u tu kategoriju onda moraju svrstati i Predsjedništvo BiH koje je 5. januara zauzelo zvaničan stav Bosne i Hercegovine o Gazi i pozvalo na obustavu vojnih dejstava i ubijanja civila', stoji u saopćenju.