BiH
0

Izjava slikara Safeta Zeca "Zašto izaći na izbore" proglašena najboljom

FENA
"Sanjam da imamo jednog predsjednika, lijepog, pametnog i da govori nekoliko stranih jezika, da su nam škole zajedničke i u njima se uči naš jezik, narodni jezik, maternji jezik, da se u njima izučavaju sve religije i njihova istorija....", dio je izjave istaknutog bh. slikara Safeta Zeca danas proglašene najboljim odgovorom na pitanje zašto glasati.

... Sanjam da jednim jedinstvenim dekretom zabranimo da mogu biti birani u bilo koje funkcije javnog života svi oni koji su ovih zadnjih petnaestak godina prvo ratovali, a onda sve učinili da ovako nesretna i podijeljena Bosna i Hercegovina životari i da nam se svijet smije i iščuđava...", odgovorio je Zec u okviru kampanje "1 od 101 - najbolji odgovor na pitanje zašto glasati", koju su provele nevladine organizacije u okviru građanskog pokreta Grozd.

Riječ je o razlozima za izlazak na izbore koje je dala 101 javna ličnost u BiH iz različitih oblasti društvenog života – kulture, sporta, književnosti, muzike, filma, novinarstva te brojnih nevladinih organizacija. U prezentiranom katalogu izjava mogu se vidjeti mnoga poznata imena bh. društva, kao što su glumica Selma Alispahić, pjevač Halid Bešlić, glumica Jasna Diklić, sportista Nenad Marković, književnik Ivan Lovrenović, režiser Pjer Žalica i mnogi drugi.

Organizatori kampanje, kako su kazali na njenoj današnjoj prezentaciji u Sarajevu, nadaju se da će ove izjave inspirirati mnoge da se odluče izaći na izbore 1. oktobra te iskoriste svoj glas.

Fondacija "Mozaik", UG "Infohouse" i Centar za promociju civilnog društva, uz podršku Ambasade Slovačke Republike u BiH i Balkan Trusta for Demokracy, organizirali su u proteklih deset dana na Radiju Stari Grad glasanje građana za izbor najbolje izjave od 101 prikupljene.