"Izjava iz Pruda ne smije ostati mrtvo slovo na papiru"

F
FENA
15.12.2008. u 18:03
0
29
"Izjava iz Pruda ne smije ostati mrtvo slovo na papiru"
0
"Izjava iz Pruda ne smije ostati mrtvo slovo na papiru"
U okviru konsultacija sa političkim liderima u BiH u vezi sa realizacijom izjave iz Pruda, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas u Banjoj Luci sa premijerom RS Miloradom Dodikom.
Kako je saopćeno iz OHR-a, zajednička izjava koju su dogovorili lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, nakon značajnog zastoja u reformama, sugerirala je upravo ono što je Evropska unija tražila i očekivala od domaćih lidera u BiH, a to je da pronađu domaće rješenje i preuzmu vodeću ulogu u rješavanju aktualnih pitanja.

-Izjava iz Pruda je dobila široku podršku: i od Evropske unije i od Vijeća za implementaciju mira (PIC). Sada se ne smije dozvoliti da ona ostane mrtvo slovo na papiru već je treba pretočiti u konkretna rješenja, u odgovarajuće zakonske akte, izjavio je Lajčák.

On je tokom sastanka sa premijerom Dodikom naglasio jedinstven stav PIC-a na svom zadnjem sastanku u Briselu, a to je da neće doći do tranzicije OHR-a u EUSR prije no što svih pet ciljeva i dva uvjeta PIC-a iz februara ove godine budu u potpunosti ispunjeni.

-U interesu je BiH da što prije pronađe adekvatna rješenja za ova pitanja i deblokira reformske procese. U suprotnom, BiH će ponovo biti u zaostatku iza svojih susjeda, a to nikome ne odgovara, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: