BiH
0

Izjava dr Harisa Silajdžića o dogovoru tri lidera u Banjoj Luci

FENA
Povodom zaključaka banjalučkih razgovora predsjednika SNSD-a, SDA i HDZ-a izjavom za medije oglasio se dr. Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH.

"Izjava Milorada Dodika da ne pristaje na promjene unutrašnjih administrativnih, entitetskih granica izaziva nevjericu i razočarenje. No, ne zbog njegovih poznatih stavova o nedodirljivosti administrativnih granica RS, već zbog činjenice da je u liderima SDA i HDZ-a pronašao partnere za konačnu etničku podjelu države BiH koja treba da rezultira i etničkom podjelom Federacije BiH, stvaranjem hrvatskog i bošnjačkog entiteta, te distrikta Sarajevo.

Zar je moguće da u Federaciji BiH postoje politički lideri koji misle da imaju prava odreći se Posavine, stvoriti hrvatski entitet sa „stolnim gradom Mostarom“, bošnjački narod sabiti u tuzlansku, zeničku i bihaćku enklavu, oduzeti Distrikt Brčko državi BiH i dodijeliti ga entitetima....? Ovi ciljevi nisu mogli biti ostvareni ni agresijom na BiH, a još manje mogu biti postignuti političkom kapitulacijom bilo kojeg samozvanog nacionalnog lidera.

Stranka za BiH, zajedno sa svim građanima koji BiH osjećaju svojom državom, nikada neće dozvoliti realizaciju konačnog uništenja BiH. Ukoliko su spremni odustati od pokušaja konačne etničke podjele države BiH i lideri pomenutih i svih drugih partija u Stranci za BiH imaće pouzdanog partnera za formiranje multietničkih regija, primarno zasnovanih za ekonomskim, geografskim, saobraćajnim i sličnim kriterijima", stoji u izjavi dr Silajdžića, prenosi Press SBiH.