Zahtjevi studenata FBiH
0

Izjašnjenje resornih ministarstava o tekstu sporazuma usklađivanja cijena

FENA
Zajednica studentskih centara u FBiH zatražila je danas od kantonalnih ministarstava obrazovanja da se u roku od deset dana izjasne o tekstu sporazuma koji se odnosi na automatsko usklađivanje cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima.

Na današnjoj sjednici Zajednice, održanoj u Sarajevu, istaknuto je da bi nakon toga radna grupa razmatrala eventualne primjedbe i prijedloge na tekst tog dokumenta, te bi se u narednih 30 dana dogovorili o detaljima vezanim za njegovo usaglašavanje i potpisivanje.

Radi se o dokumentu koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara. Taj sporazum trebalo bi da potpiše resorno federalno i kantonalna ministarstva, Distrikt Brčko, univerziteti u FBiH i asocijacije studenata.

Na današnjoj sjednici Zajednice studentskih centara u FBiH zahtijevano je da do 15. septembra budu izmirene obaveze iz prethodnog perioda koje imaju pojedini kantoni koji sudjeluju u sufinansiranju smještaja i ishrane studenata.

Ukupna dugovanja prema studentskim centrima u FBiH iz prethodne akademske godine iznose 450.000 do 500.000 KM, a obaveze prema studentskim centrima u cijelosti su izmirili Unsko-sanski i Sarajevski kanton.