Nula od četiri
938

Izgubljeno Sarajevo: Efendićevim odlaskom SDA ostaje bez jedinog načelnika u glavnom gradu

B. T.
Četiri općine bez načelničkih mjesta
Četiri općine bez načelničkih mjesta
Ako u djelo bude provedena najava da novogradski načelnik Semir Efendić (SDA) mijenja stranački dres i preuzima čelnu funkciju u Stranci za BiH, to će značiti da Stranka demokratske akcije ostaje bez ijedne načelničke pozicije u Gradu Sarajevu.
Na jesenjim lokalnim izborima, podsjetimo načelničke funkcije u Centru i Novom Sarajevu od protukandidata iz tadašnje Četvorke Srđana Mandića i Hasana Tanovića izgubili su ubjedljivo Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo.

Jusuf Pušina, kandidat SDA za načelnika Starog Grada nije uspio ugroziti dugogodišnju poziciju Ibrahima Hadžibajrića, a osim gradskih, pobjedom Nermina Muzura nad Fikretom Prevljakom, SDA je izgubila i vrlo važnu načelničku poziciju na Ilidži.

SDA u Vogošći, Ilijašu, Trnovu i Hadžićima

Tako je u gradskim općinama jedini načelnik SDA trenutno Semir Efendić, a ova stranka u Kantonu Sarajevo zadržala je načelničke pozicije u rubnim općinama Kantona - Vogošći, Ilijašu, Trnovu i Hadžićima.

"Izgubili smo tri važne opštine u Sarajevu. Do ovih izbora imali smo osam od devet općina i to je teško držati jer su se svi ujedinili protiv nas", kazao je u izbornoj noći Bakir Izetbegović, lider SDA, konstatirajući da se može reći da su u Sarajevu izgubili.

Efendićevim napuštanje stranke SDA bi mogla ostati i bez značajnog broja glasača u jednoj od najvećih općina u državi. Prema procjenama, veliki je broj onih koji su Efendiću dali glas i podržavaju ga prvenstveno zbog njega, lično, odnosno onoga što je realizirao u prvom mandatu, a ne zbog stranke koja ga je kandidirala.

Nesumnjivo, do sada je zadobio podršku građana, nametnuo se kao lider i mnoge stanovnika te Općine mogao bi "povući" za sobom. To bi za SDA moglo značiti slabljenje velike glasačke baze u najmnogoljudnijoj općini u Kantonu. Sa 118 hiljada stanovnika, zapravo, mnogoljudnija je od većine bh. gradova.

O "odmetništvu" Semira Efendića diskutira se svako malo, a kulminiralo je lani, kada je objavio snimak na kojem se navodno čuje namještanje izbora predsjednika kantonalne organizacije SDA u Sarajevu.

Šta su Izetbegović i Efendić govorili jedan o drugom

"Sve ćemo to preispitati, svi će snositi sankcije zbog ovoga", kazao je Izebegović tada komentirajući aferu.

Ipak, za Efendića je imao riječi hvale.

"On je bio naš pulen za čovjeka koji je trebao da predvodi Vladu Kantona Sarajevo, pa smo se onda odlučili ovako kako smo se odlučili. Što se tiče operativne vlasti, mislim da je on jako dobar za bilo koju poziciju, da ima rezultate, tako da ne vidim razloge da se sa bilo čime drugim kalkulira", zaključio je Izetbegović, govoreći o odluci da Efendić, i nakon iznošenja prljavog veša o vlastitoj stranci, bude njihov kandidat za načelnika Novog Grada.

S druge strane, Efendić nije u celofan pakovao izjave o krivcima za snažan izborni poraz u glavnom gradu.

"Predsjednik stranke je najodgovorniji, kako za uspjehe, tako i za neuspjehe stranke", kazao je tada jasno Efendić o, po svemu sudeći, sada već bivšem šefu.