Loš početak
43

Izgubljeni u procedurama: Budžet od 928 miliona KM u Kantonu Sarajevo zapeo na prvoj stepenici

Piše: S. H.
Sa jučerašnje sjednice (Foto: D. S./Klix.ba)
Sa jučerašnje sjednice (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon prilično vesele kosntituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) ogledalo stvarnog stanja i budućeg funkcioniranja pokazalo se jučer na prvoj hitnoj sjednici, kada se trebalo raspravljati o budžetu za 2019. koji iznosi više od 928 miliona KM.

Sjednica samo što je počela, već je i završena. Naime, problem se pokazao kod dnevnog reda koji nije podržala prije svih SDA, smatrajući da prije rasprave o budžetu novi saziv Skupštine treba formirati radne komisije koje trebaju analizirati budžet. Potom je premijer Adem Zolj povukao Nacrt budžeta te je sjednica odmah prekinuta.

O tome smo razgovarali sa zastupnikom SDA u Skupštini KS Mirzom Čelikom kojeg smo na početku pitali zašto je SDA glasala za zakazivanje hitne sjednice ako su glasali protiv dnevnog reda.

"Na konstituirajućoj sjednici zastupnici SDA su glasali za zakazivanje hitne sjednice samo da bi vidjeli reakcije i šta će se dešavati i kako će reagirati oni koji kažu da imaju skupštinsku većinu. Na početku priče oni već negdje žure. U skladu s Poslovnikom, zakonom i Ustavom predviđenih rokova se trebaju pridržavati svi, bilo da su u poziciji ili na vlasti", kazao nam je Čelik.

Opstrukcija ili procedura

S druge strane, zastupnici šest stranaka koje uveliko pregovaraju o formiranju nove skupštinske većine i vlasti u KS smatraju da SDA namjerno opstruira održavanje sjednice kako bi SDP, DF, Našu stranku, SBB, NBL i Narod i pravdu prikazali nesposobnima.

Čelik to oštro demantira i ukazuje na to da se o budžetu ne može raspravljati mimo procedura i da su to spomenute stranke znale isticati u nekim prethodnim godinama.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Pogledajte stenogram s prve hitne sjednice nakon konstituiranja Skupštine KS 2014. godine pa vidite kako su tada reagovali zastupnici Naše stranke, SDP-a i drugih koji su tada bili opozicija, a danas tvrde da su vlast. Tada se Naša stranka pozvala na vitalni nacionalni interes kad je riječ o donošenju budžeta. Danas tvrde da je sve u skladu s Poslovnikom, a prije četiri godine im nije bilo u skaldu s Poslovnikom. Ni svi zastupnici SDP-a jučer nisu glasali za dnevni red, jer su svjesni da je prekršena procedura. Ne može se na hitnoj sjednici odlučivati o budžetu. Samo u redovnoj proceduri i to 12 dana prije nego što se dostave materijali Kolegij Skupštine treba da utvrdi dnevni red, a prije toga da se zakažu komisije koje će analizirati budžet", naglašava Čelik.

Naprimjer, Zakonodavno-pravna komisija tumači svaki akt koji ide prema Skupštini i ako nije u skladu s Poslovnikom i zakonom piše pismeno mišljenje koje dostavlja Skupštini koja se o tome treba izjasniti.

Čelik smatra da je potrebno formirati komisije da bi se utvrdilo da li neko od konstitutivnih naroda ima primjedbi na predloženi budžet.

"Da li će sutra neko podnijeti apelaciju, iz Kluba Bošnjaka, Srba, Hrvata ili Ostalih, to sada ne znamo, jer klubovi nisu formirani. Mi pozivamo Anu Babić, koja je još uvijek predsjedavajuća Skupštine KS, da sazove sjednicu, kako bi se formirali klubovi, ili nek dostavi napismeno da to neće učiniti i za to postoji rješenje. Procedure su jednostavne", poručuje zastupnik SDA.

Vlada KS ima sjednicu u četvrtak gdje će ponovo razmatrati Nacrt budžeta i dostaviti ga u skupštinsku proceduru.

Čelik je optimističan da se do kraja kalendarske godine može privesti kraju priča o usvajanju budžeta i da se ispoštuju sve procedure, uključujući i javnu raspravu i amandmane.

Finansiranje (ni)je ugroženo

"Zašto su SBB-ovi ministri u aktuelnoj Vladi KS glasali za ovaj budžet i poslali ga u Skupštinu, a jučer zastupnici iz te stranke poručuju da se neko prema budžetu odnosi kao prema jelovniku i slično. Zašto su učestvovali u izradi budžeta, a danas kažu da ništa ne valja", kazao je on.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Čelik smatra da finaniranje institucija ne može biti ugroženo.

"Postoji i odluka o privremenom finansiranju i ništa se krucijalno ne može desiti. Koji projekti počinju u februaru. Ovdje nema elementarnih nepogoda, zaštite imovine kantona i sl. Ovdje je na djelu politička manipulacija onih koji žele da prave vlast u kantonu. Mi ih pozivamo da prave ako to mogu. Čak su izašli u javnost s informacijom da će do 10. decembra formirati novu vladu. Svjesno idu u hitnu proceduru iako je Poslovnikom predviđeno da predsjedavajući Skupštine imenuje mandatara, a mi još nemamo predsjedavajućeg Skupštine. A 12 dana nakon toga Komisija za imenovanje utvrđuje prijedlog i šalje u Skupštinu na glasanje", zaključuje Čelik.

Strankama koje pregovaraju o vlasti u KS je apsurdno da je aktuelni premijer iz SDA povukao prijedlog budžeta, iako su ga htjeli usvojiti, koji je, kako kažu, potreban zbog normalnog funkcioniranja.

Ipak, smatraju da je povlačenje budžeta s dnevnog reda i odugovlačenje maksimum koji mogu učiniti, najavljujući optimistično da će formirati vlast.