Čovjek vs država
9

Izgubljene parnice BiH u 2017. godini koštale 2,46 miliona KM

SRNA
Iz budžeta institucija BiH u prvom kvartalu ove godine isplaćeno je 2,46 miliona KM na osnovu pravosnažnih sudskih presuda koje su posljedica neodgovornih poteza funkcionera i činovnika, što je za 700.000 KM više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Pravobranilaštva BiH, koje u sporovima zastupa BiH i njene institucije pred sudovima, lani je izgubljeno 112 parnica vrijednih gotovo 20 miliona KM koje su pred pravnim ustanovama pokrenule druge institucije, radnici i građani, prenosi Glas Srpske.

Riječ je o tri i po puta većem iznosu nego 2015. godine, kada je izgubljeno 188 parničnih predmeta u kojima je odštetni zahtjev iznosio 5,7 miliona KM.

Pravobranilaštvo BiH je prošle godine imalo u radu 5.738 predmeta, među kojima su 2.724 pristigla tokom 2016. godine.

BiH i institucije su prošle godine tužene u 312 slučajeva, a najviše tužbi je podneseno protiv BiH, Ministarstva odbrane, Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije.

BiH se pojavila kao tužilac u 99 predmeta, a pravobranioci su skrenuli pažnju da zaposleni u institucijama tuže BiH najčešće zbog neregularnosti prilikom zapošljavanja, obračuna plata, pojedinih vrsta naknada, otkaza i slično.