Tuzlansko izletište
8

Izgradnju savremenog kompleksa na Ilinčici koče imovinsko-pravni odnosi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Iako postoji spremnost investitora za ulaganje u savremeni sportsko-rekreativni kompleks na tuzlanskom izletištu Ilinčica, ideja za izgradnju hotela, sportskih terena, zoo parka i etno sela još uvijek nije sprovodiva zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Priča o cjelokupnoj rekonstrukciji poznatog tuzlanskog izletišta u javnosti se pojavila prije dvije godine, a zoning plan predvidio je izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih komunalnih objekata, širenje putne mreže i ulične rasvjete, sportskih terena otvorenog i zatvorenog tipa, etno sela, objekta s elementima zoo parka, motela te različitih ugostiteljskih objekata, uz formiranje rezervata za autohtone životinje.

Međutim, do realizacije ovog značajnog projekta još uvijek nije došlo. Kako saznaje Klix.ba u Odjeljenju za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla, radova na terenu nema zbog problema u vezi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Zbog ove kočnice planirano je etapno uređenje Ilinčice.

"Grad Tuzla već duže vrijeme planira određene aktivnosti u vezi s uređenjem kompleksa Ilinčica. Jedno od ograničenja jeste problem raspolaganja zemljištem radi uređenja kompleksa, a zbog Zakona o stvarnim pravima koji nameće određena ograničenja raspolaganja zemljištem. Zbog toga je otežan pristup u rješavanju uređenja ovog kompleksa i zbog toga će ovaj proces ići u faznoj dinamici", kazali su nam iz Odjeljenja za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla.

Gradska uprava je u 2018. godini donijela trogodišnji i godišnji plan potencijalnih projekata po modelu javno-privatnog partnerstva, gdje je uvršten i projekat "Izgradnja kompleksa Ilinčica".

"Ovaj projekat je kandidovan za sufinansiranje izrade projektne dokumentacije, na javni poziv Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i on je odobren, čime je planirana izrada glavnog projekta i studije izvodljivosti za uređenje prve faze kompleksa Ilinčica", istakli su iz spomenutog odjeljenja.

Izrada glavnog projekta upravo predstavlja preduslov za realizaciju budućih aktivnosti uređenja ovog kompleksa. Grad Tuzla je kandidovao ovaj projekat prema dostupnom javnom pozivu Evropske unije, a iz Gradske uprave očekuju da će informacija o odobrenju biti dostupna u drugoj polovini 2019. godine. Tada bi se, navode iz Odjeljenja za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla pristupilo realizaciji ovog dijela projekta.

"Gradska administracija paralelno radi na pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja. Nakon obezbjeđenja finansijskih sredstava, ići će se sa realizacijom izgradnje multifunkcionalnog objekta s ugostiteljskim sadržajima na Ilinčici, za što već postoji urađeno idejno rješenje, kao i sa dodatnim uređenjem kompleksa što uključuje sadržaje za igru djece, urbani mobilijar i javnu rasvjetu", otkrili su nam iz navedenog odjeljenja.

Dio poznatog tuzlanskog izletišta 2014. godine pretrpjeo je veliku štetu usljed pokretanja klizišta, a nadležni su uspjeli sanirati posljedice prirodne nepogode.

Laganim koracima sada se Ilinčici vraća nekadašnji izgled, a trenutnim posjetiteljima su na raspolaganju određeni sadržaji za boravak u prirodi i na čistom zraku, kao što je park za vježbanje, klupe i drugi urbani mobilijar.

Ilinčica je brojnim Tuzlacima omiljeno mjesto za druženje, trčanje, šetanje u prirodi i često se koristi za odmor i rekreaciju.

Planiranim uređenjem dodatnih sadržaja u ovom kompleksu, Tuzla će dobiti kvalitetniji sadržaj koji će moći privući i turiste te druge posjetitelje koji dolaze u ovaj grad, posebno u periodima godine koji su naklonjeni boravku na otvorenom.

Iz Odjeljenja za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla su nam potvrdili da interes investitora za rekonstrukciju Ilinčice postoji, ali su ograničeni problemom imovinsko-pravne prirode, odnosno ograničenjima koja nameće postojeća zakonska regulativa u ovoj oblasti.