Socijalno stanovanje
349

Izgradnjom pet zgrada u 2019. godini bit će ugašeni kolektivni centri u Goraždu

Piše: E. A.
U goraždanskom naselju Rasadnik u toku je gradnja prve od ukupno šest stambenih zgrada za socijalno stanovanje koje će se graditi u okviru Regionalnog stambenog programa. Izgradnja objekta trebala bi biti okončana do februara naredne godine, čime će biti obezbjeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene osobe i osobe u kategoriji interno raseljenih.

"Ovo je prva zgrada koju gradimo i u koju će biti uložen milion KM. Odobreno nam je preko osam miliona KM za gašenje kolektivnih centara, iz sredstava koje je BIH dobila, oko 101 milion eura po Regionalnom stambenom programu za zbrinjavanje oko 5.400 porodica u BIH, odnosno oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Uskoro ćemo raspisati javni poziv za gradnju i ostalih zgrada na području Goražda, to su dvije zgrade u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih-bega Kuljuha gdje će se rušiti postojeće barake, i peta zgrada bit će u vlasništvu Doma za stara i iznemogla lica", izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Izgradnjom novih stambenih jedinica u 2019.godini bi trebao biti u potpunosti riješen problem kolektivnih centara u Goraždu gdje ljudi žive u veoma teškim uslovima.

Projekti se realiziraju u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica te Vladom BPK, a u okviru istog projekta planirano je utopljavanje i rekonstrukcija potkrovnih zgrada u ul. Maršala Tita.