BiH
0

Izgradnjom multimedijalnog doma vraća se duh Trebeviću

FENA
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" uskoro će na sarajevskoj planini Trebeviću, na lokaciji Studenca, početi izgradnju multimedijalnog doma i time označiti početak buđenja tog centralnog prijeratnog izletišta Sarajlija.

Potvrdio je to danas Feni predsjednik "Napretka" Franjo Topić te najavio da bi izgradnja doma trebalo početi već ovo ljeto jer se za kompletiranje dokumentacije očekuje još općinska građevinska dozvola. Izgradnja je trebalo početi i ranije, kazao je, ali su već tri protekle godine utrošene na prikupljanje svih potrebnih dozvola.

"Napredak" je već na spomenutoj lokaciji kupio zemlju površine od oko 40 dunuma. Objekt doma imat će više od 1.000 kvadratnih metara, s prizemljem, spratom i potkrovljem, nudeći dvoranu za sastanke, restoran i oko 50 ležaja.

Namjena doma bit će višestruka. Topić ističe da će pored različitih konferencija i sastanaka središnje uprave i drugih tijela Društva, objekt ugostiti i različite likovne kolonije, skupove šahovskih i planinarskih klubova, ali će biti i otvorenog tipa za sve druge posjetioce.

Izgradnja objekta po sadašnjoj će procjeni koštati oko million i po do dva miliona KM, iako će tačna suma novca biti poznata tek nakon raspisivanja tendera.

Projekt su finansijski pomogli Kršćanski pokret radnika Italije te Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, dok je podrška s bilo kojeg nivoa vlasti u BiH izostala.

"Ovaj projekt je iznimno važan jer njime želimo oživjeti Trebević, koji je, nažalost, do sada bio potpuno zapostavljen - nisu obnovljene ni ceste niti ostala infrastruktura. Ta je planina po kvaliteti zraka druga u Evropi, a nekada je bila centralno okupljalište Sarajlija i turista", ocijenio je Topić.