BiH
0

Izgradnjom garaže oštećen najznačajniji sarajevski han - Tašlihan

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upozorila je danas na uznemirujuće informacije o oštećenju ostataka najznačanijeg sarajevskog hana Tašlihana kod Bezistana na Baščaršiji usljed izgradnje garaže na tom području.

Članica Komisije Azra Hadžimuhamedović naglasila je na konferenciji za medije u Sarajevu da su ostaci Tašlihana u velikoj mjeri već oštećeni izlijevanjem betonskih temelja te dubokim iskopima, a radovima je posebno ugrožen i Bezistan koji je proglašen nacionalnim spomenikom.

Izvšilac radova je najavio izmještanje ostataka hana te njihovo naknadno vraćanje na prvobitno mjesto po završetku izgradnje garaže, što je protivno svim režimima i mjerama zaštite iznimno vrijednih kulturno-historijskih spomenika.

Takav je proces Hadžimuhamedović ocijenila skandaloznim, posebno u trenutku kada se kreće u proces nominiranja područja Baščaršije za Listu svjetske baštine UNESCO-a. Ukoliko radovi na ovom području ne budu odmah obustavljeni, Komisija će protiv njihovih izvršilaca podnijeti krivičnu prijavu.

Komisija je na 35. sjednici dvanaest novih dobara proglasila nacionalnim spomenicima, dok su tri dobra odbijena za uvrštenje na tu listu. Riječ je o zgradi Državne uprave u Kupresu, džamiji Rijeka u Zvorniku te srpskom pravoslavnom manastiru Veselinje u Glamoču.

Kao razlog navedeno je da ne ispunjavaju osnovne uvjete, a prvenstveno vremensku odrednicu jer su sva tri građena nakon 1960. godine.

Donesena je i odluka da se Crkva pravoslavnog manastira u Vozućoj iz 16. stoljeća, u narodu poznata kao Vozućica, skine s Liste ugroženih spomenika BiH. Tokom rata bila je oštećena, a kasnije se usljed nezaštićenosti njen svod ubrušio. Obnovljena je sredstvima Vlade Njemačke od 72.000 eura te istim iznosom Vlade Federacije BiH putem Ministarstva kulture i sporta. Time je jedno dobro od izuzetnog značaja za BiH spašeno od nestanka.

Članovi Komisije održali su nedavno i sastanak s predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji krajem januara, najvjerovatnije u Jajcu, planira organizirati naučnu konferenciju o razaranju kulturnog naslijeđa u međunarodnim i lokalnim sukobima te efikasnosti ili neefikasnosti Haške konvencije.

Završen je i projekt integriranja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u razvoj turizma u Hercegovačkom regionu. Finansirala ga je Evropska komisija u vrijednosti od 200.000 eura. Podrazumijevao je brojne aktivnosti u zaštiti naslijeđa i njegovoj prezentaciji u tom regionu.

U Banjoj Luci je Komisija također obilježila završetak jednogodišnjeg projekta "Moja domovina, moje naslijeđe", čiji je cilj bio podići svijest kod djece o značaju i vrijednosti kulturno-historijskog i prirodnog blaga. Na predavanjima i radionicama u okviru projekta učestvovalo je više od 300 djece s područja banjalučke regije, a podijeljene su i nagrade za najbolje radove.

Projekt je finansiran iz Specijalnog fonda za naslijeđe američkog ambasadora.

Nacionalnim spomenicima su proglašena sljedeća dobra: arheološko područje Rešetarica s ostacima ranokršćanske bazilike 5/6. st., nekropolom iz 9./10. st., srednjovjekovnom nekropolom-Kraljičin nasip i pokretnim naslijeđem (općina Livno, FBiH), arheološko područje Zelena pećina - prapovijesno pećinsko naselje (Grad Mostar, FBiH), arheološko područje Otinovci - Kupres s ostacima crkava iz V, XV i XIX stoljeća (općina Kupres, FBiH), graditeljske cjelina Crkva Blagovijesti Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom kod Kupresa (općina Kupres, FBiH), historijska građevina Zgrada Marijin-Dvora i unutrašnje dvorište (općina Centar Sarajevo, FBiH), graditeljska cjelina "Javno ljetno kupalište - Kupaje" u Stocu (općina Stolac, FBiH), industrijsko naslijeđe Proizvodnja soli u Tuzli (Grad Tuzla, FBiH), graditeljska cjelina Musluk (Atik Ali-pašina) džamija u Foči (općina Foča, RS), historijski spomenik Crkva sv. Vasilija Velikog u Konjicu s pokretnim naslijeđem (pet ikona) (općina Konjic, FBiH), historijska građevina Stara željeznička stanica u Banjoj Luci (Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske), (Grad Banja Luka, RS), povijesno područje Crkva sv. Varvare s grobljem i nekropola sa stećcima u selu Strujići (općina Trebinje, RS) te historijsko područje Nekropola sa stećcima na lokalitetu Klupe i nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvenjak u Komarima (općina Kreševo, FBiH).