Podivič, Slapi i Samar
9

Izgradnja tri MHE na Kasindolskoj rijeci zabrinula građane Istočnog Sarajeva

Dž. L.
Gradnja MHE na Kasindolskoj rijeci (Foto: NGG Stop izgradnji MHE)
Gradnja MHE na Kasindolskoj rijeci (Foto: NGG Stop izgradnji MHE)
Neformalna grupa građana "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci" već nekoliko mjeseci vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane Podivič, Slapi i Samar.

Foto: NGG Stop izgradnji MHE
Foto: NGG Stop izgradnji MHE

Građani ističu da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima. Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola Republike Srpske jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE Podivič u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, na što ukazuju zabrinuti građani.

Foto: NGG Stop izgradnji MHE
Foto: NGG Stop izgradnji MHE

"Neprihvatljivo je da je u Ekološkoj dozvoli za MHE Samar izvršena promjena trase cjevovoda, promjene tipa vodozahvata, promjene trase pristupnog puta i promjene hidromašinske opreme, a da nije sproveden novi postupak izdavanja ekološke dozvole. Sve pobrojano predstavlja ključne komponente projekta i nedopustivo je da promjene ovog značaja vrše samostalno investitor i Ministarstvo bez učešća zainteresovane javnosti. To nije transparentan rad javne uprave, a samim tim ni zaštita javnog interesa i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima", navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, navedene tri MHE uopće nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo, odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji općine Trnovo, ali ne i na teritoriji općina Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je također planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Foto: NGG Stop izgradnji MHE
Foto: NGG Stop izgradnji MHE

Građani napominju da je načelnik Istočnog Novog Sarajeva ipak potpisao, a Skupština Grada Istočnog Sarajeva usvojila Deklaraciju "Općine bez brana"’ čime su prikazali da su promijenili stav i da imaju jasnu namjeru da u budućnosti ne dozvole izgradnju malih hidrocentrala na području grada Istočno Sarajevo.