BiH
0

Izgradnja spomenika papi počinje 2010. godine

FENA
Sve administrativne procedure koje prethode izgradnji spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale trebale bi biti završene do kraja godine te bi izgradnja spomenika u čast njegove mirovne misije u BiH mogla početi iduće godine.

Potvrdio je to danas Feni glasnogovornik HKD "Napredak" Vanja Gavran, ističući da su Gradsko vijeće Grada Sarajeva i Općinsko vijeće Stari Grad instance čije će odluke predstavljati naredni korak u administrativnom procesu odobravanja izgradnje spomenika.

Prethodne je sedmice na projekt spomen-obilježja zeleno svjetlo dala i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Gavran navodi da je Grad Sarajevo nadležan za davanje odobrenja za podizanje spomenika na njegovom području, te da su njegovi predstavnici još 2007. godine prihvatili inicijativu o gradnji spomenika Papi. Ta je institucija dužna sada o projektu donijeti i zvaničnu odluku.

Općinsko vijeće Stari Grad treba usvojiti urbanistički projekt uređenja trga ispred Katedrale te Strossmayerove ulice, što je dio projekta izgradnje spomen-obilježja. O tome je Općina dužna prethodno organizirati javnu raspravu.

Pozitivne odluke za spomenik prethodno su već donijeli Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša te Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Gavran potcrtava da će do kraja ovog mjeseca biti poznata i okvirna novčana vrijednost izgradnje spomenika i uređenja trga, u skladu s procjenom koju će uraditi autor idejnog rješenja spomen-obilježja akademski kipar, magistar arhitekture Hrvoje Urumović (1976.), rođen u Sarajevu.

Urumović tek treba izabrati kamen od kojeg će spomenik biti napravljen. On je već pronašao odgovarajuću vrstu bračkog kamena, ali je i vlasnik firme "Bihacit" iz Bihaća izrazio spremnost da za izgradnju spomenika Papi pokloni segetski kamen, posebnu vrstu vapnenačkog kamena.

Autor idejnog rješenja trga i Strossmayerove ulice je arhitekt Zvonimir Krznarić (1938.) iz Hrvatske.

Lik Pape kojeg je za spomenik predložio Urumović oslonjen je na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima.

Skulptura od 2,92 metra bit će smještena u osi istočnog tornja Katedrale, malo uvučena i sa zelenom pozadinom novog drvoreda. Predviđena je i izgradnja izdužene fontane.

Ideju o podizanju spomenika Papi te raspisivanje konkursa pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tokom posjete Sarajevu 1997. pozdravio i blagoslovio ljude.

Vezani članci