Radovi u toku
45

Izgradnja roditeljske kuće u Tuzli na pola puta, nedostaje novac za njeno funkcionisanje

A. K.
Lokalitet na kojem će biti formirana roditeljska kuća u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalitet na kojem će biti formirana roditeljska kuća u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Roditeljska kuća u Tuzli, namijenjena za smještaj mališana koji su u procesu liječenja od raka i njihovih roditelja, trebala bi biti otvorena iduće godine. Novac za izgradnju je osiguran, ali ne i iznos potreban za njeno nesmetano funkcionisanje.

Kamen temeljac za roditeljsku kuću, koja će biti smještena unutar kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, tačnije u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti, položen je u junu ove godine, nakon čega se pristupilo građevinskim radovima na terenu. Dio njih je već završen.

"Pandemija koronavirusa, nažalost, utjecala je na izgradnju roditeljske kuće, ali smo polaganje kamena temeljca i izbor dobrog i sigurnog izvođača počeli pripremnim radovima, odnosno izradom temelja za kuću", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Atifa Buldić-Bešić.

Atifa Buldić-Bešić (Foto: A. K./Klix.ba)
Atifa Buldić-Bešić (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema njenim riječima, u proteklom periodu postavljeni su šipovi, a uskoro će biti izlivena i ploča.

"Objekt je specifičan i drugačiji u odnosu na ono što je dosad rađeno u BiH, tako da je njegovo formiranje samo po sebi kompleksno. Nakon izlijevanja ploče, zbog vremenskih uslova, uslijedit će pauza te će radovi biti nastavljeni na proljeće iduće godine. S obzirom na to da je objekt montažnog karaktera, u međuvremenu će se svi zidovi proizvoditi u fabrici", pojašnjava Buldić-Bešić.

Lokalitet na kojem će biti formirana roditeljska kuća u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalitet na kojem će biti formirana roditeljska kuća u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, otvorenje roditeljske kuće bit će upriličeno tokom 2022. godine. Ona će se, prema riječima naše sagovornice, sastojati od pet smještajnih jedinica, odnosno apartmana, u kojima će istovremeno moći boraviti pet porodica.

"Oni će imati i zajedničke prostorije poput dnevnog boravka, dječije igraonice, vešeraja, ostave i svega ostalog što je potrebno za normalno funkcionisanje jednog domaćinstva. S druge strane, njen koncept je osmišljen na način da će sve ono što bude ponuđeno djeci i njihovim roditeljima biti potpuno besplatno", nastavlja Buldić-Bešić.

Idejno rješenje roditeljske kuće u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Idejno rješenje roditeljske kuće u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Roditeljska kuća će biti više od smještaja za porodice, koje će imati na raspolaganju i osnovne životne namirnice, higijenske proizvode i slično.

"U sklopu nje pružat ćemo i psiho-socijalnu podršku porodicama, a stručno osoblje će s njima svakodnevno raditi kroz razne radionice te individualni i grupni rad. Također, vrlo je važno i to da će se kuća nalaziti u sklopu UKC-a Tuzla, kako bi dijete imalo kontinuiranu medicinsku njegu koja je veoma važna u ovim slučajevima", naglašava Buldić-Bešić.

Vrijednost projekta izgradnje roditeljske kuće u Tuzli je 800 hiljada konvertibilnih maraka, a novac je osigurala Vlada Kuvajta, posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Također, Muftijstvo tuzlansko doniralo je 30 hiljada KM, dok je Katonalna vlada s 50 hiljada maraka omogućila pripremne radove za realizaciju projekta.

Prema procjenama, finansiranje funkcionisanja kuće na godišnjem nivou bi iznosilo 100 hiljada konvertibilnih maraka, a novac za rad u prvoj godini do danas nije osiguran.

"S obzirom na iskustva u Sarajevu, mi smo razmišljali o tome kako bi se mogla osigurati finansijska sredstva za funkcionisanje kuće u Tuzli. Izašli smo s idejom te smo se za učešće obratili Vladi Tuzlanskog kantona, uz općine, odnosno gradove iz tog dijela naše zemlje, od kojih smo zatražili da izdvoje sredstva u skladu sa svojim mogućnostima. Mislimo da je to vrlo moguće realizovati jer novčana sredstva nisu velika, ukoliko se podijele međusobno", navela je Buldić-Bešić.

Do danas je jedino Kantonalna vlada pokrenula aktivnosti u smjeru osiguranja dijela novčanih sredstava te je u nacrtu budžeta za iduću godinu planiran iznos od 50 hiljada maraka.