U toku eksproprijacija
5

Izgradnja objekta za djecu s poteškoćama na Ilidži počinje u narednim mjesecima

M. N.
Općina Ilidža počela je postupak eksproprijacije zemljišta na kojem će biti izgrađen objekt namijenjen za dječiji vrtić, dnevni centar za djecu s poteškoćama i centar za zdravo staranje u naselju Pejton. Nadaju se da će gradnja početi u narednih šest mjeseci.

Riječ je o projektu koji je predstavljen u januaru prošle godine, a za koji je idejno rješenje uradio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

"S obzirom na to da se radi o zemljištu u vlasništvu JU Djeca Sarajeva KS, iz budžeta su izdvojena sredstva za naknadu u iznosu od 400.000 KM. Navedenim su se stekli uslovi da otpočne izgradnja i u narednih šest mjeseci se nadamo da će početi realizacija ovog projekta", kazali su nam iz Općine Ilidža.

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Elvis Vreto pokrenuo je na 13. sjednici inicijativu prema Ministarstvu obrazovanja KS da planira iz budžeta izdvajanje minimalno 300.000 KM za izgradnju ovog objekta. Istakao je kako je značaj izgradnje tog objekta višestruk, od potrebe za dječijim vrtićem, zbog nedostatka vrtića, do činjenice da na teritoriji općine Ilidža ne postoji centar za djecu s poteškoćama u razvoju, kao ni centar za zdravo starenje.

Iz Ministarstva su odgovorili kako im je u pripremi Nacrta budžeta za 2020. godinu odobren limit manji za 500.000 KM u odnosu na ovu godinu, tako da ministarstvo može planirati samo nastavak, odnosno završetak projekata započetih u prethodnim godinama.

"Ministarstvo obrazovanja KS je svjesno nedostataka prostornih kapaciteta za djecu predškolskog uzrasta na području KS, a posebno na području općine Ilidža. U skladu sa svojim mogućnostima, ovo ministarstvo će, kao i do sada, podržavati svaku inicijativu na rješavanju ovog problema koja bude dostavljena, posebno imajući u vidu činjenicu da su u prijeratnom periodu na području naselja Pejton egzistirala dva objekta vrtića. Napominjemo da inicijativa o izgradnji navedenog objekta nikada nije dostavljena Ministarstvu za obrazovanje KS", naveli su iz ovog ministarstva.

Udruženja roditelja djece i mladih s teškoćama u razvoju "Osmijeh Nade", koje je registrovano na području općine Ilidža, uputilo je još 2014. godine molbu svim institucijama, preduzećima i dijaspori, da pomognu u finansiranju obnove devastiranog vrtića u Pejtonu gdje bi bio smješten dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju.