|

Izgradnja novog kosog lifta na Ciglanama trebala bi biti završena do kraja godine

Izgradnja novog kosog lifta na Ciglanama trebala bi biti završena do kraja godine
28
Klix.ba
14.8.2018. u 14:54
119
komentara
28

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Kako je predviđeno, do kraja ove godine bi trebali biti okončani pomenuti radovi izgradnje novog lifta u sarajevskom naselju Ciglane.
Predstavnici Općine Centar, tokom današnjeg dana, zajedno sa predstavnicima konzorcija firmi "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo kao i Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu i GRAS-a obišli su lokaciju kosog lifta na Ciglanama gdje su dogovoreni daljnji koraci u izgradnji novog lifta.

Konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže postojećih liftova na osnovu čega će nadležna služba Općine Centar izdati potrebna odobrenja.

Po dobijanju odobrenja bit će urađena demontaža starog lifta nakon čega će predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta. Pomenuti koraci su preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta u Ulici Husrefa Redžića, nakon čega može započeti izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

Kako je javnost upoznata početkom ovog mjeseca načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa voditeljem konzorcija pomenutih firmi Refijom Begović potpisao ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom naselju. Vrijednost projekta je gotovo 825.700 konvertibilnih maraka, a finansijeri su Općina Centar koja je za tu namjenu obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada KS 300 hiljada KM. Ovaj veoma važan projekat za stanovnike Ciglana, posebno starije osobe, Općina Centar realizuje u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo odnosno Ministarstvom saobraćaja i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo.

Osim finansiranja ovog projekta Općina Centar je također provela proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ustupio zemljište na kojem se nalazi postojeći kosi lift.

Do okončanja izgradnje novog kosog lifta za stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8,30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom.

U ime Općine Centar današnjem obilasku su prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te Sanjin Hasanbegović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, a u ime Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu prisutan je bio Muhamed Madžarević.
Prijavi grešku


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...