{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izgradnja novih elektrana - moguća tačka dnevnog reda Predstavničkog doma

F
9.1.2008. u 11:34
0
0
Izgradnja novih elektrana - moguća tačka dnevnog reda Predstavničkog doma
0
Izgradnja novih elektrana - moguća tačka dnevnog reda Predstavničkog doma
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas u Sarajevu bit će kandidirana dopunska tačka dnevnog reda koja se odnosi na odluku Vlade FBiH o izboru strateških partnera za pripremu gradnje, izgradnju i korištenje novih eleketroenergetskih objekata u FBiH.
To je Agenciji FENA potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Za ovu odluku Vladi je potrebna saglasnost oba doma Federalnog parlamenta.

U njoj je Vlada navela planove o izgradnji hidroelektrana u FBiH: Ustikolina, Vranduk, Unac i Vrilo te četiri nova termoenergetska objekta - bloka sedam u termoelektrani (TE) Tuzla, zatim TE Kakanj te kompleksa rudnik i termoelektrana (RiTE) Bugojno, kao i kompleksa rudnik i termoelektrana Kongora.

U odluci je navedeno i koje su firme odabrane kao budući strateški partneri Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Javnom preduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, dođe li do gradnje najavljenih objekata.

Konzorcij APET Grupa iz Austrije (Austrian Power and Environment Technology GmbH) određen je za strateškog partnera Elektroprivredi u Sarajevu za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje budućih hidroelektrana Ustikolina i Vranduk. Ovaj konzorcij je predviđeni partner i mostarskoj Elekrtroprivredi u vezi s najavljenom gradnjom i korišćenjem objekata HE Vrilo i RiTE Kongora.

Njemačka kompanija EnBW, Energie Baden-Wurttemberg AG je izabrani partner za planiranu gradnju novog bloka u tuzlanskoj termoelektrani, zatim za kompleks rudnici i termoelektrana Bugojno te za buduću hidroelektranu Unac (ranije Rmanj Manastir).

Konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa iz Kazahstana odabrani su partneri za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje buduće termoelektrane Kakanj.

U Vladinoj odluci je navedeno i da strateško partnerstvo s odabranim firmama treba da se zasniva na više principa. Jedan od najbitnijih je da FBiH ostaje vlasnik resursa u sadašnjem odnosu, odnosno elektroprivrede u FBiH ostat će vlasnici izgrađenih objekata.

Model strateškog partnerstva zasnivat će se na zajedničkom upravljanju novoizgrađenim modernim objektima u ravnopravnom odnosu, stoji u odluci.

Sjednica Predstavničkog doma počet će sa zakašnjenjem jer se čeka da prethodno svoju sjednicu završi Vlada FBiH kako bi njeni dužnosnici prisustvovali zasjedanju Parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: