Kasni zbog dokumentacije
10

Izgradnja krematorija na Vlakovu pored Sarajeva počinje sljedećeg mjeseca

Piše: M. N.
Iako je izgradnja krematorija na groblju Vlakovo pored Sarajeva bila najavljena za april ove godine, radovi još nisu počeli. Kako su nam rekli u KJKP Pokop, dosta vremena je izgubljeno na prikupljanje složene i komplicirane dokumentacije, ali je i taj dio posla okončan.

"Na korak smo od početka realizacije ovog vrijednog i značajnog projekta kojim ćemo stati rame uz rame s velikim evropskim preduzećima koja se bave pogrebnom djelatnošću i to po najvećim evropskim standardima. Početak izgradnje krematorija na Vlakovu očekujemo već u narednom mjesecu", kazali su nam iz KJKP Pokop.

Teren oko kapela na groblju Vlakovo se već raščišćava i pripremni radovi su u toku. Raspisan je i tender za proširenje parkinga na gradskom groblju Vlakovo.

"Krematorij će, prema projektu i našim ranijim najavama, sadržavati i prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekare, administrativni dio te niz ostalih potrebnih pratećih sadržaja koje jedno savremeno groblje treba imati", kazali su iz ovog preduzeća za naš portal.

IZ KJKP Pokop ističu kako intenzivno rade na tome da kremiranje bude uskoro moguće i u našoj zemlji te da je značaj ove investicije veliki s više aspekata. "Posebno naglašavamo, uz mogućnost kremiranja umrle osobe, zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada. Riječ je o velikom problemu s kojim se svaki klinički centar susreće, a problemu koji će se izgradnjom krematorija itekako riješiti i to na najbolji mogući način, čime bi se izbjegao i rizik od zagađenja pa i eventualne zaraze", poručili su iz Pokopa.

Za sada se kremiranje vrši u Hrvatskoj i Srbiji i KJKP Pokop nudi tu uslugu. Odvoz umrle osobe, sanduk i vraćanje urne u BiH, kada je riječ o Zagrebu, iznosi blizu 2.000 KM plus troškovi kremiranja koji su 1.600 kuna. Taj iznos je nešto manji kada je riječ o Novom Sadu i on je 1.650 KM, plus troškovi kremiranja 25.500 dinara.